X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

„Spune Nu” – campanie de prevenire a șantajului sexual pe internet

15 aug. 2017,, 15:31   Societate
2526 0

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Național de Investigații informează utilizatorii rețelei Internet despre pericolul fenomenului de șantaj și hărțuire sexuală online.

Astfel, în tot spațiul comunitar este derulată campania europeană de informare și prevenire a șantajului sexual pe internet, intitulată „Spune Nu”, transmite IPN.

Inspectoratul General al Poliției atenționează că termenii ,,sextorsion” sau ,,șantaj prin webcam” reprezintă constrîngerea sau forțarea copiilor și adolescenților să transmită imagini personale intime, să-și demonstreze părțile intime ale corpului în fața camerei web sau să plătească diferite sume de bani prin Internet. Este vorba despre o formă a șantajului în care datele personale de natură sexuală sau imagini sunt folosite pentru scopuri sexuale sau pentru a estorca bani. Potrivit oamenilor legii, infractorii au două motivații principale la alegerea victimei: un interes de natură sexuală, obiectivul fiind de a obține materiale de natură sexuală (fotografii sau înregistrări video) sau o întîlnire online, ori chiar în persoană, cu scopuri sexuale și un interes economic.

Mesajul polițiștilor din întreaga Europă pentru victime este ,,nu plătiți și nu vă fie rușine să raportați fapta”. Dacă cineva încearcă să amenințe prin publicarea de fotografii sau imagini compromițătoare, oamenii legii recomandă următoarele: să nu fie trimise alte materiale și să nu fie oferiți bani, să păstreze dovezile, să blocheze pe cei care cer bani etc.

În prezent, polițiștii întreprind măsuri orientate spre stabilirea utilizatorilor rețelei „Internet”, implicați în săvîrșirea acțiunilor de șantaj și hărțuire sexuală. Pentru mai multe detalii cu privire la metodele de protecție a copiilor în spațiul Internet, persoanele pot accesa portalul www.siguronline.md, sau apela la numerele de telefon: Unitatea de gardă a INI – (022) 577-153; mobil 078710293.

În cadrul Campaniei „Spune Nu” participă și poliția din 28 de state membre ale Uniunii Europene, dar și din Norvegia și Elveția.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?