X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Exportul în Rusia, interzis pentru un șir de pepiniere viticole

14 aug. 2017,, 14:20   Societate
2897 4

În Moldova a fost efectuată inspecția pepinierelor viticole, la care au participat și inspectori din Rusia.

Într-un șir de cazuri s-au depistat abateri de la normă, fapt ce a servit drept motiv pentru anunțarea de către Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Rusiei „Rosselhoznadzor” instituirii unei carantine asupra puieților de struguri, de culturi fructifere și decorative. Drept urmare, unui șir de companii agricole le-a fost interzis importul produselor sale în Rusia, relatează NOI.md.

Verificării au fost supuse pepinierele ale mai multor companii agricole din Moldova care livrează produsele în Rusia. Rezultatele inspecției au fost dezamăgitoare pentru un număr de exportatori autohtoni. Astfel, potrivit comunicatului Rosselhoznadzor, pe puieții din pepinierele companiilor „Elvitis Com” SRL și „Agrodor-CV” SRL a fost depistată filoxera (Viteus vitifoliae), iar pe puieții culturilor fructifere livrate pe piață de companiile „GT Savina Claudia” și „GT Gojan Valentin Ivan”, a fost depistat potivirusul Sharka sau Plum pox potivirus.

Inspectorii Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară au mai vizitat pepinieră de plante decorative a Companiei „Codru Nord” S.A. În urma controlului, pe puieții cultivați în pepinieră s-a depistat prezența plantelor parazite se specie cuscută care transmit viruși de plante, devenind o cauza de otrăvire a animalelor după consumul fînului infectat. „Rosselhoznadzor” a decis să interzică livrarea produselor tuturor companiilor moldovenești menționate pe teritoriul Rusiei.


Precizăm că inspecția înainte de expediere a materialului săditor a fost efectuată la un șir de pepiniere de către angajații Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia, împreună cu reprezentanții Inspectoratului General de Supraveghere. Fitosanitară şi Control Semincer a Moldovei. Examinarea comună a pepinierelor este prevăzută în acordul corespunzător al anului 2009, care reglementează livrările reciproce a materialului săditor.

În același timp, „Rosselhoznadzor” a anunțat instituirea carantinei asupra puieților din pepinierele din Belgia. Aici a fost efectuat controlul la întreprinderile care cultivă culturile Rosaceae, pe ai căror puieți a fost identificat un virus vegetal. Produsele din această pepinieră au fost interzise pentru importul în Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?