Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Stepaniuc: Guvernarea antrenează țara în jocuri riscante

14 aug. 2017,, 12:40   Politică
5961 8

Guvernarea de la Chișinău acționează sub influența occidentală, antrenînd astel țara în jocuri de politică externă riscante, opinează fostul vicepremier Victor Stepaniuc, lider al Partidului Popular Socialist din Moldova.

Politicianul se arată convins că, în condițiile confruntării tot mai pronunțate dintre Occident și Rusia, statele mici trebuie să-și păstreze o anumită neutralitate, „să găsească argumente și curaj pentru a declara proteste împotriva pregătirilor de război”. Cu regret însă, susține Victor Stepaniuc, autoritățile de la Chișinău alunecă pe o altă cale.

„Majoritatea parlamentară, guvernarea caută să acționeze mai mult sub influența occidentală și antrenează țara în jocuri riscante de politica externă, participînd la campanii geopolitice, informaționale, militariste și acest fapt neapărat va complica situația țării în relațiile regionale. Eu sper că politica externă a Republicii Moldova, după 2018, va fi mai echilibrată, adică vom avea o politică externă multivectorială. În condițiile noastre este important să ne păstrăm statutul de neutralitate, fixat în Constituție, neutralitatea geopolitică, să nu aderăm la blocuri militare, să nu facem jocuri care favorizează pe unii sau pe alții. Neutralitatea, promovarea păcii și colaborării echitabile ne oferă mai multe șanse de dezvoltare decît politicile militariste”, a explicat fostul vicepremier în cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md

El a mai subliniat că orice abordare în domeniul politicii externe trebuie să pornească de la acceptarea ideii că Moldova nu poate avea o politică externă exclusiv prooccidentală sau prorusă. E nevoie de o „politică multivectorială pro-Moldova”, susține Stepaniuc.

„Nu există alte soluții pentru Republica Moldova, dacă, desigur, își dorește să fie stat independent și să rămînă pe harta lumii. R. Moldova trebuie să aibă capacitatea să colaboreze și să conlucreze cu vecinii: și cu cei apropiați, și cu cei îndepărtați”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?