Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Elevii din gimnazii vor primi manuale gratuit, iar cei din licee vor plăti

14 aug. 2017,, 11:54   Societate
3288 0

Liceenii vor primi manuale noi, dar vor achita mai mult pentru chiria lor. Din toamnă, elevii vor trebui să plătească peste 85 de lei pentru întregul set.

Vestea bună este însă că în noul an de studii, elevii de gimnaziu vor primi manuale gratuit, relatează Mesager.

Din toamnă, elevii din clasele a 12-a, care învaţă în limba romînă, vor primi cărţi de biologie, matematică, chimie şi fizică – retipărite. Pentru întregul set aceştia vor trebui să plătească circa 85 de lei, comparativ cu 73 de lei, cît era anul trecut. Pentru liceenii claselor a zecea şi a unsprezecea, care vor fi asiguraţi cu manuale vechi, taxa pentru chiria manualelor a scăzut.

„Plata de închiriere a manualelor este cotă-parte din costul manualului care se stabileşte în funcție de costul iniţial de achiziţie a manualului şi anul de utilizare. Ele variază între 2,60 pentru manualul de Educaţie civică, clasa a X-a, şcoala cu predare în limba romînă şi 16,70, pentru manualul de Limba romînă, pentru şcoala rusă, clasa a XI-a. În rest sînt patru, cinci, 11, 12 lei, în funcție de termenul de utilizare”, a menționat directorul Fondul special pentru manuale, Gheorghe Gîrneț

În noul an de studii, elevii claselor gimnaziale nu vor mai achita chiria manualelor. Costurile pentru tipărirea cărților vor fi suportate de stat. Părinţii s-au bucurat că vor scăpa de o cheltuială în plus.

„E foarte bine pentru părinţi, căci majoritatea trăim greu. Nici nu ai cu ce porni copilul la şcoală, nu tocmai cărţile să le mai plăteşti. Eu cînd am învăţat era totul gratis. Nu toţi părinţii dispun de suficiente resurse pentru chiria manualelor, de aceea consider că este o idee bună”, au spus părinții.

În anul 2016 au fost editate peste 30 de titluri originale de manuale şi 12 titluri în traducere, pentru care s-au alocat aproape 28 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?