Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

PD va reuși să convingă Bruxelles-ul de legalitatea votului mixt – prognoză

14 aug. 2017,, 10:20   Politică
4373 5

Principalul partid de guvernare desfășoară la ora actuală o campanie prin care încearcă să-i convingă pe decidenții de la Bruxelles că sistemul mixt de vot are un sprijin larg în societate.

Afirmația aparține analistului politic Dionis Cenușă. El a analizat într-un editorial ce rezultate ar putea avea aceste acțiuni. În opinia lui Cenușă, scopul democraților este mult mai larg decît obținerea unor surse financiare nerambursabile din partea UE. Potrivit lui, guvernanții au nevoie să-și refacă imaginea internă încă destul de precară, iar acordarea asistenței de către UE va fi echivalată automat cu legitimarea guvernării și a deciziei de a schimba sistemul electoral.

„Partidul Democrat tinde să-i convingă pe decidenții de la Bruxelles că la adoptarea votului mixt au fost luate în considerare toate recomandările Comisiei de la Veneția și că noul sistem electoral are sprijin în rîndul publicului larg. În acest mod, democrații vor să anuleze acuzațiile că ar fi încălcat precondițiile politice instituite la insistența Parlamentului European în iunie 2017. Instituțiile țintă sînt Comisia Europeană și Serviciul European pentru Acțiune Externă, care, în timpul apropiat, urmează să decidă dacă «precondițiile politice» au fost violate și dacă alocarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro este posibilă sau nu”, explică analistul politic.

Comentatorul a remarcat că, în cazul suspendării asistenței financiare, neîndeplinirea precondițiilor politice ar trebui să figureze ca unicul argument plauzibil. Cu toate acestea, subliniază el, aproape toate recomandările Comisiei de la Veneția a fost reflectate în proiectul final al Legii privind votul mixt, cu excepția recomandării generale privind neadoptarea votului mixt în general.

„Deși ar fi o eroare, nu poate fi nicidecum exclusă probabilitatea ca UE să fie convinsă de argumentele democraților cu privire la caracterul legitim, legal și inofensiv al votului mixt”, concluzionează analistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?