PD va reuși să convingă Bruxelles-ul de legalitatea votului mixt – prognoză

PD va reuși să convingă Bruxelles-ul de legalitatea votului mixt – prognoză

Principalul partid de guvernare desfășoară la ora actuală o campanie prin care încearcă să-i convingă pe decidenții de la Bruxelles că sistemul mixt de vot are un sprijin larg în societate.

Afirmația aparține analistului politic Dionis Cenușă. El a analizat într-un editorial ce rezultate ar putea avea aceste acțiuni. În opinia lui Cenușă, scopul democraților este mult mai larg decît obținerea unor surse financiare nerambursabile din partea UE. Potrivit lui, guvernanții au nevoie să-și refacă imaginea internă încă destul de precară, iar acordarea asistenței de către UE va fi echivalată automat cu legitimarea guvernării și a deciziei de a schimba sistemul electoral.

„Partidul Democrat tinde să-i convingă pe decidenții de la Bruxelles că la adoptarea votului mixt au fost luate în considerare toate recomandările Comisiei de la Veneția și că noul sistem electoral are sprijin în rîndul publicului larg. În acest mod, democrații vor să anuleze acuzațiile că ar fi încălcat precondițiile politice instituite la insistența Parlamentului European în iunie 2017. Instituțiile țintă sînt Comisia Europeană și Serviciul European pentru Acțiune Externă, care, în timpul apropiat, urmează să decidă dacă «precondițiile politice» au fost violate și dacă alocarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro este posibilă sau nu”, explică analistul politic.

Comentatorul a remarcat că, în cazul suspendării asistenței financiare, neîndeplinirea precondițiilor politice ar  trebui să figureze ca unicul argument plauzibil. Cu toate acestea, subliniază el, aproape toate recomandările Comisiei de la Veneția a fost reflectate în proiectul final al Legii privind votul mixt, cu excepția recomandării generale privind neadoptarea votului mixt în general.

„Deși ar fi o eroare, nu poate fi nicidecum exclusă probabilitatea ca UE să fie convinsă de argumentele democraților cu privire la caracterul legitim, legal și inofensiv al votului mixt”, concluzionează analistul. 


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu5 comentari

Dima 18 aug. 00:15

Eu chiar cred ca PDul deja a reusit acest lucru! Dupa implimentarea votului mixt contrar recomandarii Comisiei de la Venetia, UE practic nu a reactionat, si continua sa-l sustina pe Plahotniuc.

Roman 17 aug. 17:53

Bruxelles-ul si asa deja este convins, Plahotniuc nu avea sa mearga spre ceva care avea sa fie fara succes, nici nu ma indoiesc ca schema cum sa implementeze votul mixt era pregatit cu mult timp inainte, si tot odata s-a gindit cum sa le inchida gura europenilor, si uite ca totul ia reusit, geniu adevarat

Жмилит 14 aug. 14:01

Не надо распинаться за весь народ Ввгодно тем кто хочет остаться у кормушки а нам народу Кушать мамалыгу. На шкварки не зватает

Ivanka-Plat 14 aug. 12:29

Смешанная система является симбиозом, поэтому она априори надежнее,так как сочетает в себе лучшие качества мажоритарной и пропорциональной избирательной системы.

Serafim 14 aug. 11:59

Asta-i unica șansa de a scapa de cei din parlament care satu numai pentru salariile de deputat darși nimicmai mult pentru țara nu fac. Anume ca sistemul mixt va face ca deputații sa fie mai aproape de popor.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load