X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Incendiu de amploare în Groenlanda

11 aug. 2017,, 22:30   Externe
2474 0

Autoritățile locale din vestul Groenlandei au luat vineri hotărîrea de a trimite pompieri în vederea combaterii unui incendiu de amploare care se propagă de peste o săptămînă producînd nori de fum ce au fost detectați de sateliți, informează vineri agenția DPA.

Decizia de a trimite pompieri a fost luată după o inspecție care a avut loc, joi, în vestul peninsulei Nassuttooq.

În urma inspecției s-a constatat că focul a distrus 12 kilometri pătrați, iar fumul a ajuns la o înălțime de circa 1,2 kilometri, au arătat autoritățile din municipalitatea Qaasuitsup într-o declarație.

Satelitul Sentinel-2A, plasat pe orbită în cadrul programului de observare a Pămîntului Copernicus coordonat de Comisia Europeană în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană, dar și un satelit operat de NASA au realizat recent imagini ale incendiului.

Momentan, focarul nu prezintă un pericol pentru oamenii sau animalele din zona slab populată.


Din cauza condițiilor foarte secetoase, se bănuiește că animalele au părăsit peninsula în căutarea de alte terenuri de pășunat, se mai arată în declarație.

În municipalitatea Qaasuitsup trăiesc circa 17.200 de locuitori.

Poliția a sfătuit anterior persoanele care vor să facă drumeții sau să vîneze în această zonă să evite regiunea din cauza pericolului reprezentat de fum.

Cauza declanșării incendiului rămîne necunoscută.

Cea mai mare parte a Groenlandei este acoperită de un strat gros de gheață și este monitorizată îndeaproape fiind considerată un barometru al încălzirii globale, însă în zonele de coastă pot fi întîlnite turbării.

Incendiile care izbucnesc în turbării sînt dificil de stins, precizează sursa citată.

Deși parte a Regatului Danemarcei, Groenlanda își păstrează un grad ridicat de autonomie în ceea ce privește politica și guvernarea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?