X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Apă caldă produsă de colectoare solare, la o grădiniţă din Nisporeni

11 aug. 2017,, 18:10   Societate
2536 1

Peste 270 de copii care frecventează grădiniţa "Povestea" din oraşul Nisporeni se bucură de apă caldă produsă de colectoare solare, instalate din fonduri europene în cadrul Proiectului "Energie şi Biomasă".

Reprezentantul proiectului Ina Prisăcaru-Zglavuţă, a spus că grădiniţa a instalat şi o centrală termică pe bază de pelete, care va înlocui centrala pe gaze naturale, şi a efectuat o serie de lucrări de creştere a eficienţei energetice a clădirii.

Potrivit ei, sistemul reglează automat temperatura apei, astfel, aceasta pe timp de iarnă, în lipsa soarelui, de asemenea, poate fi încălzită de la colectoare sau de la sursa electrică clasică.

Pentru instalarea sistemului termic pe biomasă şi al celui de producere a apei calde de la energia solară, fondurile europene au alocat 84 de mii de euro, iar autorităţile locale şi părinţii au investit 15 mii de euro.

De asemenea, autorităţile publice locale au efectuat şi o serie de lucrări de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirii. Datorită fondurilor europene, deja 21 de grădiniţe şi centre de sănătate din ţară au instalate colectoare solare, care sînt combinate cu centrale termice pe bază de biomasă. Conform preconizărilor, proiectul urmează a fi implementat încă în 37 de grădiniţe din ţară.

Etapa a doua a proiectului "Energie şi Biomasă", implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, este preconizat pentru perioada 2015-2017. Bugetul total al proiectului constituie 9,41 mil. euro, alocaţi de UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?