Petițiile adresate Parlamentului: de ce se plîng cel mai des cetățenii

Petițiile adresate Parlamentului: de ce se plîng cel mai des cetățenii

Persoanele fizice și juridice au adresat Parlamentului circa 1900 de petiții și solicitări verbale, în primul semestru al anului 2017, înregistrînd o creștere față de anul trecut, informează NOI.md.

Datele se conțin în raportul statistic al instituției pentru această perioadă. Din numărul total de solicitări, 1613 au fost petiții scrise și 291 au fost adresări verbale. Cetățenii și instituțiile au semnalat prin intermediul solicitărilor peste două mii de probleme în diferite domenii.

Raportul arată că cel mai frecvent plîngerile au vizat asigurarea respectării legislației în domeniul juridic, cel al protecţiei sociale și asistenței medicale. În 117 cazuri petiționarii au solicitat interpretarea legislației, explicații referitoare la aplicarea normelor de drept. Propunerile privind perfecționarea legislației au fost abordate în 157 de solicitări. O bună parte dintre cei care au depus interpelări au insistat să fie operate modificări în legislația protecției sociale a populației, incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități etc.

Alte problematici abordate țin de activitatea administrației publice centrale și locale, domeniul gospodăriei comunale, chestiuni privind raporturile de muncă, instruirea şi educaţia copiilor, problemele financiare etc. Conform criteriului teritorial, cele mai multe petiții, peste o mie, au adresat locuitorii municipiului Chișinău. Un număr impunător de probleme au semnalat și locuitorii din raioanele Orhei, Rezina, municipiul Bălți, Soroca, Strășeni, Drochia și Taraclia.

Amintim că pe parcursul acestui an a fost lansat sistemul informatic destinat gestiunii petiţiilor adresate Parlamentului Republicii Moldova - e-Petiţii. Acesta permite gestiunea automatizată a proceselor și informaţiei privind petiţiile expediate instituției.

În aceeași perioadă a anului 2016 persoanele fizice și juridice au adresat Parlamentului 2235 de petiții.

 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu4 comentari

Calicu 11 aug. 15:24

Numai sa nu creada cineva, ca numarul redus de petitii in raport cu perioada precedenta inseamna ca ceva se schimba spre bine ! Pur si simplu poporul necontenit paraseste acest vapor aflat in deriva timp de aproape 30 de ani, de independenta !

Realist 11 aug. 14:46

Faptul ca despre aceste petitii se scrie in presa, deja arata ca ele sunt analizate

Александр 11 aug. 12:49

Нашли куда жаловаться....

victor 11 aug. 12:36

ce folos iia iti dau raspuns Daca nu va place raspunsul nostru adresati va in alta instantie totus o sa va dau o intrebare PENTRU CE STATI VOI AKOLO asa raspunc pot cal dee oricine dar sa rezolve trebue profisionisti

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load