X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Modificările la Legea cetățeniei stîrnesc controverse

10 aug. 2017,, 15:00   Economie
3462 0

Noile modificări la Legea cetăţeniei, promovate de Parlament, comportă riscuri de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă, atenționează Transparency International Moldova, citat de NOI.md.

Prin aceste modificări au fost lărgite posibilităţile de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova. Documentul, care a intrat în vigoare la sfîrșitul lunii iunie curent, prevede că cetăţenia Republicii Moldova poate fi acordată la cerere cetăţeanului străin sau apatridului care cunoaşte şi respectă prevederile Constituţiei şi care întruneşte cumulativ următoarele condiţii: are o bună reputaţie economică şi financiară; nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică şi securitatea statului; varsă contribuţia la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat şi menţine, pentru o perioadă de 60 de luni, investiţii în cel puţin unul dintre domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, aprobate de Guvern.

Potrivit Transparency International Moldova, noile prevederi creează riscuri majore de legalizare, direct sau indirect, personal sau prin persoane interpuse, a mijloacelor financiare de provenienţă dubioasă. ONG-ul a remarcat că și proiectul de hotărîre elaborat de Ministerul Justiției în vederea implementării legii menționate ridică mari semne de întrebare.

„Proiectul dat ar putea să legalizeze interesele clare de oficializare a unor fluxuri financiare de origine dubioasă, implicînd instituţiile statului şi cetăţenii Republicii Moldova în noi scheme de cămătărie prin intermediul emiterii de instrumente de datorie publică internă”, se arată în declarație Transparency.

Reprezentanții organizației mai afirmă că este previzibilă situaţia în care solicitanţii de ”cetăţenie prin investiţie” vor recurge, cu precădere, la variante de împrumut statului şi nu la contribuţii nerambursabile în Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă, așa cum se așteaptă autorii acestei inițiative. „Aparent autorităţile creează intenţionat opţiuni utopice pentru a-şi asigura argumente pentru aprobarea mai lejeră a proiectelor de interes de grup”, mai semnalează organizația.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?