X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

O companie din Japonia a creat un hand-spinner care se învîrte 12 minute

11 aug. 2017,, 03:00   Externe
1700 0

Un hand-spinner de lux, capabil să efectueze o rotație continuă timp de peste 12 minute, a ridicat foarte sus ștacheta competiției în rîndul producătorilor acestor jucării și, mai ales, a dovedit calitatea excepțională a rulmenților cu bile creați de compania japoneză NSK, informează AFP.

Japonezii sînt renumiți pentru faptul că sînt perfecționiști care nu se mulțumesc cu jumătăți de măsură și aceasta este una dintre calitățile lor principale din cadrul "monozukuri" (fabricarea de obiecte), în special atunci cînd este vorba de piese componente de înaltă precizie.

Atunci cînd au văzut că modelele clasice de hand-spinner au mare succes în rîndul adolescenților din Europa, Statele Unite și chiar în Japonia, tehnicienii de la NSK Micro Precision, o filială a companiei NSK, au fost convinși că, grație rulmenților cu bile fabricați de firma lor (care produce sateliți, hard diskuri și alte dispozitive), ar putea să realizeze un veritabil "Rolls-Royce al hand-spinnerelor".

Noul produs, auriu și denumit "Saturn Spinner", are la bază "un rulment cu bile al companiei NSK, a cărui rotație este cea mai fluidă, un model similar celor folosiți de hard diskuri speciale", a precizat Toshikazu Ishii, directorul companiei nipone.

Pentru a ajunge la o rotație continuă ce depășește 12 minute (de pînă la 4 ori mai mult decît majoritatea modelelor aflate pe piață), "Saturn Spinner" trebuie să genereze și să întrețină o forță centrifugă importantă. Pentru a crește acea forță, "am adăugat greutăți în partea exterioară a cercului", a explicat managerul japonez.


După modelul compușilor electronici, modelele din gama "Saturn Spinner" sînt fabricate într-o "sală albă" din uzina Fujisawa, la periferia capitalei Tokyo, o încăpere aseptică, în care angajații, care trec pe sub dușuri cu aer cald ce elimină orice urmă de praf, lucrează în uniforme albe, poartă mănuși, măști și bonete. Mișcarea rulmenților nu trebuie să fie afectată de nicio impuritate.

Jucăriile sînt testate unele după altele și cele care nu depășesc pragul de 12 minute sînt demontate, curățate, reasamblate și retestate pînă cînd primesc certificatul de conformitate pentru a putea fi comercializate.

Un Saturn Spinner testat de un jurnalist de la AFP și-a încheiat rotația de trei ori după 10 minute, înainte de a efectua o rotație foarte lungă, de 13 minute și 35 de secunde.

Prețurile sînt însă pe măsură: 17.280 de yeni, adică 130 de dolari. Prin comparație, spinnerele din modelele de serie, care au invadat magazinele de jucării din lumea întreagă începînd din primăvara acestui an, sînt vîndute cu prețuri cuprinse între 2 și 10 euro.

Această jucărie-accesoriu, căreia îi sînt atribuite virtuți anti-stres, a fost inventată în Statele Unite în anii 1990 și are reputația de a putea fi utilizată în scopuri terapeutice, în special de către persoanele care suferă de autism sau de hiperactivitate. Însă abia recent spinnerele au căpătat o popularitate la scară mondială.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?