X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Trei REȚINERI în cadrul perchezițiilor CNA

9 aug. 2017,, 17:01   Societate
3776 1

Ex-directorul Centrului de medicină legală, actualul adjunct al directorului CML şi un specialist din cadrul instituţiei au fost reţinuţi astăzi de către procurorii anticorupţie şi CNA, anunță NOI.md

Aceştia sînt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, exprimate prin trucarea licitaţiei de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN. Prin acţiunile sale intenţionate, persoanele menţionate ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 10 000 000 de lei.

Mai exact, pe parcursul lunilor iunie-august 2013, un specialist al CML, acţionînd din numele şefilor săi, ar fi dat asigurări unei companii din Romînia că va favoriza la licitaţia pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADN. Pentru procurarea echipamentului au fost alocați 9 781 000 de lei.

Pentru confirmarea spuselor sale, acesta le-a organizat reprezentanţilor companiei romîne vizite neprotocolare la Ministerul Sănătăţii şi la Centrul de Medicină Legală.

În urma discuţiilor, s-a convenit elaborarea caietului de sarcini în aşa fel încît parametrii şi specificaţiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din Romînia. Ca rezultat al acţiunilor infracţionale ale grupului menţionat, a fost organizată o licitaţie neloială, concertată, cu minimizarea concurenţei şi facilitarea apriori a agentului economic.


Potrivit materialelor cauzei, deşi factorii de decizie ai CML cunoşteau cu certitudine că echipamentul menţionat la licitație nu este suficient pentru operaţionalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, utilajul a fost achiziţionat contra sumei de 9 763 800 de lei. De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea științifică internațională pentru identificarea umană (HID). Astfel, fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obţinute într-un laborator nevalidat şi neacreditat sînt nule.

În prezent, investigaţiile în acest caz continuă, mai multe persoane urmînd să fie audiate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?