X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Transnistria va fi protejată de pericolul militar în persoana SUA

9 aug. 2017,, 16:50   Politică
7996 11

Regiunea din stînga Nistrului continuă să rămînă „în vizorul” deputaţilor Dumei de Stat şi membrilor Consiliului Federaţiei.

Parlamentarii ruşi sînt preocupaţi de soarta locuitorilor din Transnistria în condițiile extinderii planificate a contingentului de forţe armate ale SUA nu departe de regiune. „Doza” ordinară de susţinere a Transnistriei a fost enunţată de Leonid Kalaşnikov, preşedinte al Comitetului Dumei pentru problemele CSI, integrarea eurasiatică şi relaţiile cu publicul, şi Bair Jamsuev, vicepreşedinte al Comitetului Consiliului Federaţiei pentru apărare şi securitate, comunică NOI.md.

Locuitorilor Transnistriei, inclusiv celor cu cetăţenie rusă, le va fi asigurată, potrivit spuselor şefului comitetului de profil al Dumei de Stat, protecţie totală. „Rusia nu poate rămîne indiferentă faţă de soarta Transnistriei măcar din motivul că acolo locuiesc 200 de mii de cetăţeni ruşi. Apropo, acolo locuiesc şi peste 100 de mii de cetăţeni ai Ucrainei. Este firesc că, în caz de primă necesitate, Rusia va găsi modalităţi şi va întreprinde toate măsurile necesare pentru protecţia transnistrenilor. Care anume măsuri vor fi luate, va depinde de caracterul situaţiei”, a declarat deputatul Leonid Kalaşnikov.


Despre necesitatea asigurării de către Rusia a securităţii în regiunea transnistreană a declarat şi reprezentantul Consiliului Federaţiei. „În Transnistria se află forţele noastre de pacificare. De aceea, noi, fără îndoială, sîntem obligaţi să-i protejăm pe locuitorii paşnici ai Transnistriei şi contingentul nostru de menţinere a păcii. E drept, eu sper foarte mult că noi nu vom fi constrînşi să depăşim cadrul relaţiilor diplomatice. Noi trebuie să manifestăm flexibilitate maximă, ca în conflictul transnistrean să nu fie afectaţi locuitorii nevinovaţi ai acestei regiuni. Calea negocierilor trebuie să devină unicul procedeu al soluţionării situaţiei complicate din regiune”, a menţionat Bair Jamsuev, şeful Comitetului Consiliului Federaţiei pentru apărare şi securitate.

Afirmaţiile reprezentanţilor Dumei de Stat şi Consiliului Federaţiei privind susţinerea Transnistriei au fost enunţate după cîteva zile de la aflarea despre planurile Guvernului SUA de a construi opt noi obiecte pe teritoriul bazei militare din apropierea satului Bulboaca. Conform datelor canalului de televiziune Russia Today, SUA sînt în căutarea unui contractant gata să creeze la baza din Bulboaca, aflată la cîteva zeci de kilometri de Transnistria, un complex de infrastructură, constituit dintr-un oficiu, un şir de clădiri locative, un hotel, o şcoală, un centru comercial şi o staţie de asistenţă tehnică. Valoarea tenderului pentru realizarea acestui proiect este de aproximativ 200 de mii de dolari.

Preşedintele Igor Dodon a calificat drept “provocare din partea Guvernului” planurile SUA de a pune la punct infrastructura la baza militară de la Bulboaca. El şi-a exprimat indignarea în legătură cu faptul că această inițiativă nu a fost coordonată cu el şi a promis să se clarifice în această situaţie. Numai după aceasta, potrivit şefului statului, el va decide dacă are rost să blocheze sau nu această inițiativă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?