Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Lupta ecologiștilor pentru aer curat a favorizat încălzirea globală

13 aug. 2017,, 15:00   Externe
3184 0

Reducerea ulterioară a poluării aerului ar putea contribui la creșterea temperaturii pe Terra, avertizează oamenii de știință.

Cercetătorii din SUA au stabilit prin intermediul observațiilor de pe satelit că înăsprirea cerințelor ecologice în această țară în a doua jumătate a secolului trecut a determinat creșterea bruscă a temperaturilor estivale în statele din sud-est. Noul studiu presupune că marile eforturi ecologice întreprinse de China și alte țări ale lumii nu numai că ar putea îmbunătăți calitatea aerului, ci și accelera considerabil încălzirea globală. Articolul respectiv a fost publicat pe site-ul Remote Sensing.

Savanții au comparat datele privind schimbarea temperaturilor medii în diverse state ale SUA în secolul XX și la începutul secolului XXI cu datele privind volumul poluanților industriali sub formă de aerosol. Primele date au fost colectate de stații meteorologice, iar celelalte – de sateliții pămîntului și CALIPSO, începînd cu anul 1999. S-a dovedit că în anii 2000-2015 temperatura medie a aerului în lunile de vară în sud-estul SUA a crescut cu 0,75 grade Celsius. Totodată, în urma introducerii noilor cerințe ecologice ale Agenției Mediului din SUA conținutul de aerosol în aer deasupra acestei părți a țării a scăzut cu 20 la sută.

Această reducere a fost cauzată de instalarea noilor sisteme de filtrare la termocentralele pe cărbune. Cărbunele este principalul tip de combustibil în SUA. Deși gazele de șist și energia din surse regenerabile tind să-l elimine, acest proces va dura zeci de ani. Praful mărunt (carbonul nears) care se ridică din conductele CE pe cărbune creează un aerosol durabil, compus din particule întunecate care nu permit razelor solare să ajungă pînă la sol și să-l încălzească. Datorită acestui lucru, activitatea industriei cărbunelui contribuie la răcirea substanțială a teritoriilor. Totodată, particulele de aerosol nimeresc în plămîni, provocînd cancer și boli respiratorii. Potrivit estimărilor organelor publice ale SUA, anual poluarea aerului duce la decesul cîtorva zeci de mii de locuitori ai SUA. Solicitînd centralelor electrice reducerea emisiunilor, autoritățile, pe lîngă reducerea mortalității, au obținut un efect advers neașteptat – creșterea bruscă a temperaturilor în sud-estul țării.

Cercetătorii menționează că China consumă încă mai mult cărbune (primul loc pe lume) decît SUA (al doilea loc). În prezent aceasta micșorează activ extragerea lor și închide masiv minele. Totodată, ea a devansat toate țările din lume la capitolul construcției centralelor electrice fotovoltaice și eoliene. Acest lucru însemnă că în curînd temperaturile estivale ar putea crește semnificativ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?