X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Inspectorii de patrulare, luați la ochi de CNA

9 aug. 2017,, 15:10   Societate
3195 1

În urma unei verificări la Inspectoratul Național de Patrulare, Centrul Naţional Anticorupţie a constatat multiple riscuri de corupție în cadrul instituției, informează NOI.md.

Experții CNA au depistat cazuri de necunoaștere a cadrului legal de către agenții de patrulare, încălcări de ordin procedural, dar și un număr tot mai mare de procese verbale contravenţionale pierdute în instanţa de judecată.

Riscul înalt al coruperii pasive în rîndul polițiștilor de patrulare este confirmat și de cele 34 de cauze penale iniţiate de CNA în perioada anilor 2016-2017, în care au fost vizați 87 de agenţi de patrulare. Printre alte riscuri de corupție depistate se numără protecționismul și traficul de influență, depășirea atribuțiilor de serviciu și exercitarea împuternicirilor în mod discreţionar.

Experții CNA vorbesc și despre riscul promovării unor interese private în detrimentul interesului public, prin încheierea unor contracte defectuoase între reprezentanţii entităţii publice şi agenţii economici cointeresaţi, în domeniul parcărilor speciale.

Un alt risc se referă la exercitarea de presiuni asupra conducătorilor auto sau unor agenţi economici, în urma creării „echipelor mobile mixte” de control dintre angajaţii INP şi ANTA (Agenţia Naţională Transport Auto). Aceste riscuri sînt cauzate de conflictele de normă, precum şi de lipsa unui acord interinstituţional care ar stipula expres scopul şi obiectivele constituirii echipelor mixte, limitele exercitării atribuţiilor.


Datele CNA mai arată că în 60% dintre incidentele de integritate înregistrate în perioada menționată au fost implicate persoane ce deţin studii medii sau de cultură generală, angajate în cadrul INP, cu un nivelul scăzut de pregătire profesională.

În baza recomandărilor formulate de CNA, conducătorul IGP urmează să adopte un plan de integritate orientat spre excluderea riscurilor de corupție în cadrul instituției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?