Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Parlamentul și Guvernul, acuzați de crearea unei „instituții-monstru” în educație

9 aug. 2017,, 11:41   Societate
3335 0

Desființarea Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare (CNAA), cu preluarea atribuțiilor lui de către o altă instituție, contravine practicii internaționale, atenționează consilierul președintelui Moldovei în domeniul educației, Corneliu Popovici, citat de NOI.md.

Reacția a fost provocată după ce în sesiunea curentă Parlamentul a votat inițiativa cu privire la desființarea CNAA și transmiterea atribuțiilor acestuia Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Educaţie și Cercetare (ANACEC). În opinia lui Corneliu Popovici, în urma acestei decizii autonomia şi independenţa decizională a CNAA va fi afectată substanțial.

„Considerăm că crearea ANACEC prin reformarea ANACIP (Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional) şi absorbţia CNAA, precum şi a Inspectoratului Naţional Şcolar contravine atît principiului de decentralizare a administraţiei publice centrale şi desconcentrare a serviciilor publice, cît şi practicii internaţionale în domeniu. Instituţiile care gestionează studiile prin doctorat şi şcolile doctorale (ciclul III universitar) în toate statele au un statut aparte, determinat de acte legislative concrete, în timp ce în Republica Moldova se formează o instituţie-monstru, care va asigura «calitatea» începînd cu grădiniţele de copii, şcolile de cultură generală şi terminînd cu conferirea titlurilor ştiinţifice de doctor habilitat, titlurilor ştiinţifico-didactice de profesor universitar”, a declarat Popovici.

Consilierul președintelui a cerut ca legea respectivă să nu fie promulgată și a propus un alt proiect de delimitare a competențelor CNAA şi ANACIP. Potrivit lui, inițiativa a fost susținută de Consiliul rectorilor din Republica Moldova şi majoritatea institutelor academice de cercetare.

Astfel, s-a propus ca Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Profesional (ANACIP) se fie transformată în Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul General şi Profesional (ANACIGP), cu atribuții de evaluare a calităţii educaţiei în şcolile de cultură generală şi şcolile profesionale.


Consiliul Naţional de Acreditare şi Atestare (CNAA) se transformă în Agenţia Naţională de Evaluare a Performanţei şi Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Superior şi Cercetare (ANEPACISC), ale cărui atribuţii vor fi limitate la evaluarea performanţei în învăţămîntul superior (ciclul I, II, III) și monitorizarea şcolilor doctorale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?