Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Expert: Revoluţia gazului de şist din SUA va reduce preţurile pentru Moldova

9 aug. 2017,, 09:21   Economie
3913 10

Revoluţia gazului de şist din SUA va reduce preţurile pentru Republica Moldova, - consideră expertul în energetică, Victor Parlicov.


Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă el a menţionat că "în SUA a avut loc aşa numita revoluţie a gazului de şist, a cărui cost de extracţie a coborît deja semnificativ sub 50 dolari pentru o mie de metri cubi, iar preţurile angro pe piaţa nord-americană nu depăşesc 100-120 dolari pentru o mie metri cubi".

Potrivit lui, "acest lucru va schimba configuraţia pieţei globale, obligînd furnizorii tradiţionali de gaze, printre care şi Gazprom, să reducă preţurile pentru a-şi păstra cota de piaţă".

Expertul susţine că pe termen mediu, preţurile la gazele naturale vor descreşte. În Europa, preţul se va stabiliza la 120-130 dolari pentru o mie de metri cubi.

"În astfel de condiţii, furnizorii tradiţionali de gaze naturale, cum este Gazprom, vor fi nevoiţi să reducă preţurile. Această concurenţă va duce la nivelarea preţurilor între cele trei pieţe principale de gaze naturale (nord-americană, asiatică şi europeană), iar în curînd vom vorbi de o piaţă globală a gazelor naturale", a spus el.

Potrivit lui, pentru Republica Moldova este important să fie dezvoltată infrastructura necesară pentru a putea aduce gazul din altă parte decît de la Gazprom.

"Trebuie să beneficiem de conjunctura favorabilă de pe piaţa regională. Pe de o parte, trebuie dusă la bun sfîrşit interconexiunea cu Romînia, dar avem şi interconexiunea din nordul ţării cu Ucraina, care poate funcţiona şi în regim revers. Or, gazul comprimat ar putea veni atît din nord, prin Ucraina, cît şi din sud, prin Romînia", a spus Parlicov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?