Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sentința în dosarul Chirinciuc va fi pronunțată astazi

9 aug. 2017,, 09:39   Politică
3747 1

Ședința de judecată în dosarul fostului ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc va avea loc astăzi. În cadrul acesteia, magistrații trebuie să pronunțe sentința finală în acest dosar.

Precizăm, că anterior ședința de judecată a fost amînată de două ori la rînd, atît cea din data de 3 august cît și cea din data de 4 august.

Potrivit anchetatorilor, ex-ministrul Transporturilor, împreună cu şefii a două companii de construcţii, ar fi organizat o schemă infracţională care i-ar fi îmbogățit. Astfel, inculpaţii ar fi exercitat presiuni asupra unei companii cîştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrînge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi.

În intervalul anilor 2016-2017, ministrul, prin intermediul factorilor de decizie ai Administraţiei de Stat a Drumurilor, ar fi creat impedimente agentului economic cîştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

Acţiunile erau sincronizate cu organizarea unor şedinţe cu participarea ministrului şi agentului economic, în cadrul cărora asupra ultimului erau făcute presiuni, între care ameninţări cu rezilierea contractelor şi introducerea lui în lista neagră.


Totodată, ca rezultat al acţiunilor de urmărire penală, Chirinciuc ar fi făcut presiuni asupra agentului economic care se ocupa de reparația drumului R6 M1 – Ialoveni, pentru ca acesta să cedeze o jumătate din volumul lucrărilor (al căror cost s-ar ridica la 9 milioane de euro) companiilor afiliate ex-ministrului. Ulterior, referindu-se la o indicaţie a ministrului, administratorii agenţilor economici afiliaţi ar mai fi pretins de la acelaşi agent economic 5 la sută din suma contractului, adică circa 400 000 de euro, o parte din bani (80 000 de euro) urmînd să revină factorilor de decizie din cadrul ASD.

De asemenea, ex-ministrul este învinuit şi de abuz de serviciu, exprimat în organizarea lucrărilor de reparaţie şi construcţia capitală a sectorului de drum de acces spre s. Floreni r-l Ungheni.

Chirinciuc și un complice au fost plasați în arest la domiciliu, iar celui de-al doilea agent economic i-a fost impusă restricția de a părăsi localitatea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?