X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Politicienii continuă să examineze potenţialele consecinţe ale sistemului electoral mixt

8 aug. 2017,, 08:39   Politică
4396 2

Politicienii din Republica Moldova în continuare discută despre potenţialele consecinţe a aprobării sistemului electoral mixt, inclusiv reacţia partenerilor externi.

Despre aceasta s-a discutat luni în cadrul unor dezbateri publice.

Purtătorul de cuvînt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari a spus că "legea a fost adoptată în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, pe baza numeroaselor concluzii de la dezbaterile publice din Parlament".

"Mai mult decît atît, Partidul Democrat a mers la compromisul necesar, votînd pentru un sistem electoral mixt, deşi anterior a insistat asupra abrobării sistemul uninominal. Aceasta este o dovadă a spiritului parlamentarismului în corpul legislativ al republicii", a spus el.

Potrivit lui, "după aprobarea legii relaţiile cu partenerii europeni nu s-au schimbat".

"Există o anumită confuzie, din cauza faptului că unele partide din Republica Moldova au reuşit să inducă în eroare omologii europeni. Dar această lege a fost adoptată în conformitate cu normele de drept naţionale şi internaţionale, respectiv, nu putem vorbi despre nici un fel de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană", a declarat reprezentantul Partidului Democrat.

Preşedintele Grupului Popular European din Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Ghileţchi, care, de asemenea, a votat pentru modificarea legii, consideră că Uniunea Europeană va refuza să acorde Moldovei ajutorul macrofinanciar în mărime de 100 mil. euro.

"Nu vor urma alte sancţiuni legate de anularea regimului liber de circulaţie sau suspendarea realizării Acordului de asociere. Reacţia Uniunii Europene este absolut normală, precum că opiniile controverse şi critica sînt o parte integrantă a procesului democratic", a spus deputatul.

Purtătorul de cuvînt al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Grosu, consideră că "reacţia partenerilor de dezvoltare este una foarte concretă".

"Uniunea Europeană a realizat că adoptarea legilor în Moldova este un proces de manipulare şi mituire, care nu are nimic comun cu principiile statului de drept. Partenerilor le este foarte clar că schimbarea sistemului electoral s-a efectuat doar în interesul a două partide politice (Partidul Democrat şi Partidul Socialistilor - "I"). Prin urmare, se va modifica şi formatul dialogului UE-RM, pentru că partenerii şi-au dat bine seama că nu mai pot avea încredere în autorităţile din Moldova. Adoptarea legii a fost o lovitură pentru procesul de integrare europeană în ansamblu", a subliniat el.

Preşedintele Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan a spus că "rezultatele celor mai recente cercetări sociologice, care au fost efectuate la comanda Partidului Democrat de către Institutul IMAS, arată că circa 35% dintre respondenţi sînt pentru menţinerea sistemului proporţional, 30% sprijină sistemul majoritar, şi doar 24% sînt pentru sistemul mixt".

"Acest lucru înseamnă că Parlamentul a votat pentru un sistem cu cea mai mică susţinere din partea cetăţenilor. Faptul că cele două partide cu o ideologie total opusă au găsit rapid un compromis, trezeşte o nedumerire totală. Trecerea la un sistemul mixt va duce la degradare Moldovei ca stat, reducerea investiţiilor şi migrarea populaţiei", a spus Boţan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?