Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Savanții au înregistrat pe Neptun o furtună ce nu poate fi explicată

13 aug. 2017,, 16:00   Externe
2198 0

Experții susțin că proporțiile vortexului enorm sînt comparabile cu dimensiunile Pămîntului și acoperă cel puțin 30 de grade de latitudine și longitudine.

În urma observațiilor planetei Neptun, efectuate cu ajutorul telescopului Keck, astronomii de la Universitatea Berkeley din California au depistat în apropierea ecuatorului planetei un nor foarte luminos, care s-a dovedit a fi o furtună uriașă.

„Este extrem de surprinzător să vezi o furtună atît de luminoasă la o latitudine atît de joasă. De obicei, această zonă este foarte liniștită, norii luminoși pot fi înregistrați doar la latitudini medii”, susține masterandul Universității Berkeley din California Ned Molter. El a menționat că proporțiile vortexului enorm sînt comparabile cu dimensiunea Pămîntului și acoperă cel puțin 30 de grade latitudine și longitudine.

Existența unor astfel de vîrtejuri pe Neptun este un mister pentru oamenii de știință. Pe de o parte, astronomii consideră că formarea uraganului este provocată de un crater gigant, care pompează gazul dens din interiorul planetei Neptun în straturile superioare ale atmosferei. Odată ajuns acolo, gazul este răcit și se transformă în nori de metan. Craterul îl împiedică să se disperseze împreună cu vîrtejurile puternice. Paradoxul este că existența acestuia nu poate fi explicată.

Potrivit astronomului Imke de Pater, fluxurile de gaz nu trebuie să se ridice, ci să coboare la ecuatorul planetei Neptun și alți giganți de gaz, precum și uraganele, cum ar fi cele înregistrate, nu ar trebui să apară aici.


Oamenii de știință speră să dezlege acest mister cu ajutorul unor observații suplimentare. Între timp ei au constatat că în ultimele zile luminozitatea vîrtejurilor de pe Neptun a crescut.

Astronomii au studiat proprietățile stratosferei unei exoplanete gigantice și au depistat că aceasta ar putea evapora fierul și alte metale, deoarece este încinsă pînă la temperaturi extrem de înalte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?