X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Freedom House: Noua lege ar putea afecta grav dezvoltarea democraţiei în Moldova

7 aug. 2017,, 15:40   Politică
2864 2

Modificările operate la Legea cu privire la organizaţiile neguvernamentale (ONG), propuse de Ministerul Justiţiei, ar putea "afecta grav dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova".


Este opinia expertului organizaţiei americane Freedom House, Gina Lentayn, care îşi exprimă temerea că adoptarea modificărilor necoordonate cu comunitatea de experţi va limita finanţarea ONG-urilor din surse de peste hotare (mai mult de 90% din organizaţiile neguvernamentale din Moldova depind de această finanţare).

Expertul afirmă că, "de asemenea, vor fi grav afectate organizaţiile care desfăşoară activităţi politice, avînd în vedere că acestea nu vor putea utiliza "mecanismul de 2%", care prevede că cetăţenii pot depune pînă la 2% din valoarea impozitului pe venit ONG-urilor sau organizaţiilor religioase".

Gina Lentayn a menţionat că "deja 75 de ONG-uri din Moldova au făcut un apel către autorităţi pentru ca respectivele modificări să fie reevaluate".

De asemenea, faţă de noile modificări şi-au exprimat îngrijorarea OSCE, Comisia de la Veneţia, Consiliul Europei şi mai multe ţări din UE, precum şi USAID. Toţi şi-au exprimat opinia că "proiectul se bazează pe o lege din Rusia, care restricţionează activităţile ONG-urilor". Şefa misiunii USAID în Moldova, Karen Hilliard, consideră că "intrarea în vigoare a noilor modificări va transforma Moldova într-o ţară a represiunilor".


Ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller, este de părere că "modificările Ministerului Justiţiei contravin principiilor şi standardelor Uniunii Europene". "Societatea civilă joacă un rol important într-o societate democratică, iar activităţile ei nu pot fi limitate", a precizat ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?