X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Candu: Autorităţile sînt pregătite pentru posibile reacţii de răspuns din partea Rusiei

5 aug. 2017,, 09:59   Politică
7793 22

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că autorităţile moldoveneşti "sunt pregătite pentru posibile consecinţe ale deciziei de a-l declara pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, persona non-grata.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la Serviciul de presă al Parlamentului, despre aceasta el a comunicat într-un interviu pentru portalul ucrainean unn.com.ua.

Întrebat despre eventuale reacţii de răspuns din partea Rusiei, el a spus că "reacţie de răspuns a fost decizia Moldovei în legătură cu declaraţiile şi acţiunile lui Rogozin". "Suntem pregătiţi în continuare să dezvoltăm relaţii bune cu Rusia, bazate pe respect reciproc şi în interesul popoarelor noastre. Rusia este o ţară mare şi sunt sigur că politica ei externă nu este construită reieşind din supărările, inclusiv a oficialilor de rang înalt", a spus speakerul.

În ceea ce priveşte pregătirea pentru eventuale sancţiuni din partea Rusiei, preşedintele Legislativului a menţionat că "autorităţile moldovene nu iau decizii fără a fi pregătite pentru posibile consecinţe". Referindu-se la declaraţia preşedintelui, Igor Dodon, care a condamnat decizia guvernului în privinţa lui Rogozin, Candu a spus că "preşedintele a uitat ale cărei interese a jurat să le apere cu mâna pe Constituţie".

"Din fericire, în ţara noastră, preşedintele face declaraţii, iar deciziile sunt luate de către parlament şi guvern, bazându-se pe voinţa poporului", a spus el. În opinia lui, "divergenţele dintre preşedinte şi parlament se vor intensifica în cazul în care preşedintele va stabili că problemele ţării sunt mai puţin importante decât interesele sale personale". "Suntem dispuşi să cooperăm cu toate partidele politice pentru a lua cele mai bune decizii pentru cetăţenii noştri şi pentru a depăşi scindarea în societate, dar noi nu suntem pregătiţi să sacrificăm interesele naţionale de dragul evitării înrăutăţirii relaţiilor cu alţi politicieni", a spus Candu.

Referindu-se la motivele deciziei guvernului, speakerul a menţionat că este vorba despre "refuzul de a accepta faptul că Moldova nu este un teritoriu controlat de cineva, ci este o ţară în care trăiesc oameni liberi, care îşi tratează patria şi istoria cu demnitate".


"Suntem oameni paşnici, dar aceasta nu înseamnă că putem fi neglijaţi. Ne-am exprimat atitudinea oficială faţă de evenimentele dedicate celei de-a 25-a aniversări de la operaţiunea de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Moldovei. Anterior, Parlamentul a adoptat Declaraţia cu privire la retragerea trupelor ruseşti. Am fost consecvenţi şi corecţi. Se pare că cineva a decis că poziţia oficială a autorităţilor poate fi ignorată. De acum încolo, nu sfătuim pe nimeni să facă acest lucru. Aşa ceva nu se va mai întâmpla. Moldova întotdeauna a avut o atitudine respectuoasă faţă de toţi partenerii internaţionali şi este în drept să ceară o atitudine similară. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vom insista pe o atitudine corectă şi respect reciproc, în caz contrar, reiese că autorităţile nu-şi respectă propriul popor", a spus Candu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?