Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Mitriuc: Jucătorii internaționali au impresia că RM se pregătește de războaie informaționale

4 aug. 2017,, 14:39   Politică
6533 5

Dacă proiectul Concepției securității informaționale va fi adoptat în versiunea actuală, Moldova ar putea ajunge în epicentrul unui scandal internațional.

O declarație în acest sens a făcut deputatul din partea Partidului Socialiștilor, vicepreședinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Ghenadie Mitriuc, în cadrul unui interviu oferit portalului Digital.Report, citat de NOI.md.

„Dacă prevederile acestui proiect nu vor fi puse la punct, în mod sigur acestea vor atrage o atenție nesănătoasă asupra țării noastre din partea jucătorilor internaționali. Autorii intenționează să-și asume prea multă responsabilitate, fără a efectua o analiză aprofundată și o dezbatere largă a unui șir de momente importante. Deja din primele rînduri se observă dorința nestăpînită de a cicăli pe cineva, de a încerca răbdarea principalilor jucători regionali și globali”, susține Ghenadie Mitriuc.

Potrivit lui, Concepția introduce astfel de noțiuni noi, precum armă informațională, război informațional, ceea ce nu poate fi considerat corect pentru un document de acest nivel. Acesta reamintește că chestiunea războiului și păcii fac parte din sfera decizională la cel mai înalt nivel în orice stat – în Moldova aceasta este reprezentată de Parlamentul și Președintele țării.

„În niciun document nu se pomenește astfel de noțiune precum armă informațională. La fel, nu se stipulează că Moldova poate participa la un război informațional. Introducerea unor astfel de noțiuni în politica de apărare a țării generează foarte multe bănuieli din partea jucătorilor internaționali. Observatorii internaționali au impresia că Moldova se pregătește de războaie informaționale, respectiv, va fi creat un potențial, ceea ce, apropo, este un lux și, respectiv, există acces la bani și tehnologii. Și, deoarece toți înțeleg că în țara noastră nu sînt nici bani, nici tehnologii respective, concluzia este următoare: dintr-o sursă concretă vor apărea și banii, și tehnologiile, sub formă de dispozitive și doctrine”, consideră deputatul.


Ghenadie Mitriuc a opinat că, „introducînd în politica de stat pentru securitatea națională noțiunile legate de războiul informațional, Moldova, în mod automat, devine obiect de atac nu numai informațional, dar și cinetic, deoarece un șir de state și blocuri militare au declarat că în unele cazuri atacurile informaționale pot fi percepute drept un act de agresiune externă”.

La concluzia privind calitatea joasă a proiectului Concepției securității informaționale a ajuns și deputatul din partea PLDM Iurie Țap. În opinia lui, Concepția ar trebui să fie inclusă în Strategia securității naționale a Republicii Moldova. Deputata neafiliată Mihaela Spătari consideră că proiectul și noțiunile stipulate în el necesită o definitivare complexă.

Proiectul Concepției securității informaționale a fost aprobat în prima lectură în iunie curent, examinarea lui va continua la sesiunea următoare a Legislativului. Mai mulți politicieni și experți au exprimat obiecții față de conținutul documentului.

Institutul de Politici Informaționale a organizat în iulie, în parteneriat cu proiectul regional Open Net Eurasia (ONE) și Fundația canadiană SecDev Foundation o platformă de dezbateri cu genericul „Concepția securității informaționale în contextul recentelor proiecte de lege pentru reglementarea Internetului în Moldova”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?