Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Experţii : Transnistria îşi va întrerupe existenţa fără susţinerea Rusiei

4 aug. 2017,, 13:30   Politică
6435 10

Declararea lui Dmitri Rogozin drept persona non-grata în Moldova nu va schimba echilibrul de forţe în regiune.

Această opinie și-a expus-o în interviul pentru postul de radio “Svoboda” comentatorul politic rus Ivan Preobrajenski. De aceeaşi părere este şi politologul ucrainean Dmitri Levus, care a remarcat “strîmtorarea” Rusiei pe arena internațională, comunică NOI.md.

Balanţa de forțe în Europa de Est, deşi vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin a fost declarat în Moldova persona non-grata, se va menţine la nivelul vechi. Aceasta se referă şi la Transnistria, în a cărei susţinere, potrivit spuselor expertului, Rusia este interesată în continuare. „Decizia autorităţilor Moldovei, oricît de răsunătoare ar fi ea, în nici un mod nu va împiedica Rusia să susţină în continuare Transnistria, care, fără acest suport, îşi va întrerupe repede existenţa. Ce-i drept, contingentul rus e puţin probabil să fie majorat, deoarece trupele nu pot fi redislocate fără acordul Ucrainei. Posibil, militarii vor fi înscrişi în contingentul de pacificare sau îl vor majora pe hîrtie cu consimţămîntul Transnistriei, deşi acest fapt contravine flagrant acordului de pace”, a menţionat Ivan Preobrajenski.


Decizia demonstrativă a Guvernului Moldovei, în opinia politologului ucrainean Dmitri Levusi, care, de asemenea, a participat la programul de la postul de radio “Svoboda”, denotă că nu are rost a aştepta progrese în reglementarea transnistreană. „Rusia şi fără aceasta este strîmtorată pe arena internațională. Mai mult, a devenit clar că Europa este gata să reacţioneze dur la încălcarea regimului de sancţiuni, deşi anterior Dmitri Rogozin chiar a sosit pe calea aerului la Spitsbergen, beneficiind de statutul indefinit al acestui teritoriu. Moldova, se pare, s-a apucat sistemic de problema imixiunii Rusiei după ce Parlamentul a adoptat declaraţia prin care solicita retragerea trupelor ruse din Transnistria de dragul reintegrării ţării”, a menţionat expertul.

Vicepremierul Dmitri Rogozin, reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, pe 2 august a fost declarat de Guvernul Moldovei persona non grata. Decizia a fost adoptată la propunerea ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur. Cu cîteva ore pînă la aceasta Rogozin şi-a anunţat intenţia de a vizita Moldova în septembrie la invitaţia ministrului Economiei, Octavian Calmîc.

Chișinăul și-a motivat decizia dură faţă de Dmitri Rogozin prin “declaraţiile calomnioase” la adresa poporului şi autorităţilor Moldovei. Vicepremierul Rusiei, pe 28 iulie, a reacţionat emoțional la expulzarea unui şir de delegaţii ruse din Moldova, i-a numit pe moldoveni “ţigani”, precum şi a ameninţat cu măsuri dure de răspuns demersul României, ale cărei autorităţi nu au permis avionului cu Dmitri Rogozin la bord să survoleze teritoriul său cînd el zbura spre Chişinău.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei i-au exprimat ambasadorului Moldovei, Andrei Neguţa, un protest categoric în legătură cu decizia de a-l declara pe Dmitri Rogozin persoană indezirabilă. Ei au menţionat că această decizie se poate solda cu destabilizarea situaţiei generale în regiunea Europei de Est.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?