X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cioclea a explicat de ce BNM nu cumpără integral excedentul de valută

3 aug. 2017,, 15:15   Economie
2185 0

Banca Naţională a Moldovei în primul semestru 2017 a procurat pe piaţa valutară internă circa 120 mil. dolari, dar a cumpărat numai o parte din excedentul de valută. Acest lucru l-a comunicat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, notează NOI.md.

Şeful Băncii centrale a explicat că BNM n-a procurat toată valuta străină pe piaţă, deoarece la BNM n-au ţinut cont de situaţia, cînd la nivel mondial s-a produs corecţia cursului dolarului faţă de valutele regionale, care s-au apreciat substanţial faţă de dolar, şi aceasta s-a produs în România, Polonia, Ungaria şi alte ţări ale UE.

În afară de aceasta, BNM a ţinut cont de posibilul efect inflaţional, conştientizînd că procurînd dolari şi lansînd în sistem sume mari de lei, majorează masa monetară şi de aceea pentru bancă este complicat de a scoate din circulaţie o parte din leii în numerar pentru lupta cu creşterea preţurilor.

Anterior, Banca Naţională a Moldovei a explicat trendul aprecierii leului faţă de dolar şi euro prin existenţa excedentului de valută pe piaţă, dar a declarat că deocamdată nu va procura integral acest excedent de pe piaţa internă. Aprecierea leului faţă de dolar şi euro, atestată anul curent, la Banca centrală a fost explicată prin excedentul de valută pe piaţă în condiţiile creşterii ofertei de valută din partea populaţiei şi exportatorilor, care depăşeşte cererea, şi necesitatea importatorilor.

S-a atestat o creştere pozitivă a volumelor de remitenţe de peste hotare prin bănci în favoarea persoanelor fizice, iar ritmul creşterii exportului depăşeşte ritmul majorării importului. Ţinînd cont de reorientarea geografică a exportului moldovenesc spre ţările UE şi structura ei valutară, se atestă majorarea ponderii euro în comerţul exterior.


În acest mod, după cum au menţionat la BNM, aprecierea leului moldovenesc faţă de euro a fost mai mică, decît faţă de dolarul SUA, care a înregistrat trendul spre reducere şi faţă de alte valute regionale, cum sînt leul românesc şi rubla rusească.

După cum au specificat anterior la Banca Naţională a Moldovei, luînd în considerare lichiditatea excesivă în sectorul bancar şi nivelul înalt al rezervelor internaţionale, politica monetară a BNM deocamdată nu prevede procurarea integrală a excedentului de valută pe piaţa internă.

Banca Naţională a Moldovei a declarat că va continua să se concentreze asupra scopului principal – asigurarea stabilităţii pieţelor interne conform strategiei de țintire a inflației. În acelaşi timp, Banca centrală a menţionat că monitorizează permanent evoluţia pieţei valutare interne şi intervine în caz de necesitate pentru a nu admite volatilitatea excesivă a cursului de schimb şi dezvoltarea lui specualtiva.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?