X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

NASA angajează persoane care să apere Pămîntul de viața extraterestră

4 aug. 2017,, 01:31   Externe
15692 0

NASA caută un nou „ofițer de protecție planetară” însărcinat cu apărarea pămîntului de viața extraterestră, scrie BBC News. Mai exact, principala sarcină a locului de muncă este evitarea „contaminării biologice în explorarea spațiului uman și robotic”.

Acest lucru se întîmplă în ambele sensuri – la navele spațiale care se întorc pe Pămînt și la riscul contaminării altor planete de oameni.

Pe lîngă numele interesant, slujba vine la pachet cu un salariu uriaș, între 124.406 și 187.000 de dolari anual.cetățenii americani interesați de job își pot depune cv-urile pînă la mijlocul lunii august.

Existența unui astfel de job nu este o noutate, cu toate că nu multă lume a auzit despre el. Tratatul inițial al Națiunilor Unite privind explorarea spațiului, semnat în 1967, a cerut națiunilor care se ocupau de spațiu să aibă grijă de cei care se întorc pe Pămînt și ar putea fi contaminanți.

Printre obiectivele Biroului de Protecție Planetară se află păstrarea altor lumi „în starea lor naturale” și „luarea măsurilor de precauție prudentă pentru a proteja biosfera Pămîntului în cazul în care viața există în altă parte”.

Actualul PPO, dr. Catharine Conley, a declarat pentru New York Times în 2015 că oamenii reprezintă de fapt cea mai mare amenințare și explică dînd exemplul planetei Marte. „Dacă noi căutăm viață pe Marte nu ar fi păcat ca ceea ce găsim de fapt să fie viață dusă de noi acolo”, a explicat ea.

Candidatul ideal pentru a prelua acest post trebuie, pe lîngă cunoștințe avansate privind protecția planetară, să aibă deja experiență în „programe spațiale de importanță națională”. La asta se adaugă o diplomă în fizică, inginerie sau matematică.

Curățarea navelor spațiale a fost recent în centrul atenției – cînd vicepreședintele american Mike Pence a decis să atingă o componentă în ciuda faptului că lîngă aceasta se afla un semn mare cu „nu atingeți”. Mai tîrziu, NASA a transmis că suprafața va fi curățată înainte de a fi asamblată în nava spațială Orion și că totul face parte din procedura de decontaminare.

NASA are o protecție planetară atît de strictă încît se pregătește să distrugă nava spațială Cassini pe orbita lui Saturn, astfel încît să nu se prăbușească necontrolat și să contamineze planeta – la fel ca în cazul lui Galileo, pe orbita lui Jupiter, în 2003.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?