X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Reacţia modestă a lui Rogozin la declararea sa drept persona non grata

2 aug. 2017,, 15:50   Politică
8790 17

Dmitri Rogozin a plasat pe reţelele sociale un comunicat despre decizia autorităţilor Moldovei de a-l declara persona non grata.

Vicepremierul şi reprezentantul special al preşedintelui Rusiei este informat despre hotărîrea Guvernului – acest fapt se vede din conturile lui din reţelele sociale. Deocamdată însă, Dmitri Rogozin nu a făcut comentarii în legătură cu aceasta, ceea ce nu este caracteristic pentru el în astfel de situaţii. Cum a fost, spre exemplu, în cazul demersului României, care a refuzat survolarea spaţiului său aerian de avionul la bord cu Dmitri Rogozin, după care membrul Guvernului Rusiei a lansat cîteva afirmații emoţionale, comunică NOI.md.

După distribuirea de către Dmitri Rogozin, în reţelele sociale, a știrii despre declararea vicepremierului drept persona non grata, a urmat imediat reacţia utilizatorilor. Unul dintre ei a amintit că, pe 2 august, în Rusia este marcată Ziua Forţelor Militare-Maritime şi a propus să se realizeze o operaţiune de descindere pe teritoriul Moldovei, la care, potrivit lui, sînt gata să se alăture veteranii. Un alt utilizator a presupus că această decizie a Guvernului denotă că “fabricile de vinuri din Moldova au început să fie golite”. În general, majoritatea celor care au aflat această noutate de pe pagina lui Dmitri Rogozin i-au exprimat susţinere.


Din partea vicepremierului Rusiei, deocamdată nu au parvenit comentarii. NOI.md a încercat să clarifice poziţia înaltului demnitar, dar Dmitri Rogozin, la momentul publicării materialului, nu a răspuns la întrebarea din reţelele sociale. Nici Ambasada şi Ministerul Afacerilor Externe ale Rusiei nu şi-au anunţat deocamdată poziţia oficială.

Precizăm că vicepremierul Dmitri Rogozin, reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, pe 2 august, a fost declarat de Guvernul Moldovei persoană indezirabilă. Decizia a fost adoptată la propunerea ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur. Cu cîteva ore pînă la aceasta Rogozin şi-a anunţat intenţia de a vizita Moldova în septembrie la invitaţia ministrului Economiei Octavian Calmîc.

Chişinăul și-a motivat decizia dură faţă de Dmitri Rogozin prin “declaraţiile calomnioase” la adresa poporului şi autorităţilor Moldovei. Vicepremierul Rusiei, pe 28 iulie, a reacţionat emoțional la expulzarea unui şir de delegaţii ruse din Moldova, i-a numit pe moldoveni “ţigani”, precum şi a ameninţat cu măsuri dure de răspuns la demersul României, ai cărei autorităţi nu au permis avionului cu Dmitri Rogozin la bord să survoleze teritoriul său, cînd el zbura spre Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?