Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Promo-LEX: Nu permiteți privatizarea terenurilor agricole din Transnistria

2 aug. 2017,, 14:21   Politică
3649 0

Asociaţia Promo-LEX îndeamnă autorităţile Moldovei să nu permită privatizarea terenurilor agricole din Transnistria. Organizaţia nonguvernamentală face acest lucru într-o declarație.

Potrivit documentului, recent, în cadrul unui forum organizat de administraţia secesionistă la Tiraspol, şeful cabinetului de miniştri al autoproclamatei RMN, Alexandr Martînov, a pus în discuţie statutul juridic al terenurilor agricole din regiunea transnistreană. Acesta a declarat că "a venit timpul ca terenurile agricole să fie incluse în circuitul civil, astfel fiind început procesul de ,,privatizare” a terenurilor agricole aflate în proprietate publică".

"Dacă discuţiile şi intenţiile de ”privatizare" a terenurilor se vor materializa, cele 266 mii ha de terenuri agricole vor fi dispersate sutelor sau miilor de dobînditori, care vor pretinde că sînt de bună credinţă, iar Republica Moldova riscă să rămînă fără ele", consideră autorii declaraţiei.

Ei recunosc că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, susţine necesitatea menţinerii statutului de proprietate publică asupra terenurilor din regiunea transnistreană, totuşi "discuţiile despre privatizare ar trebui să provoace îngrijorare".

„Autorităţile Republicii Moldova ar urma să pregătească un plan clar de acţiuni, coordonat atît la nivel local, cît şi la nivel internaţional, cu privire la procesul de «privatizare» din regiune, or nu ar fi corect dacă printre beneficiarii procesului de «privatizare» nu se vor regăsi persoane de bună-credinţă. Totodată, Republica Moldova, în virtutea prevederilor constituţionale cu privire la inalienabilitatea teritoriului, ar urma să se asigure şi să nu admită niciun fel de tranzacţii ce au ca obiect dreptul de proprietate asupra pămîntului. Mai mult decît atît, în contextul unei vădite lipse de transparenţă în regiunea transnistreană, guvernarea de la Chişinău ar urma să se gîndească cum descurajează orice investiţie necoordonată şi neautorizată în regiune, în caz contrar, investitorii urmînd să suporte posibilele riscuri", susține Promo-Lex.

Problema funcţionării şcolilor româneşti cu predare în baza grafiei latine din Transnistria şi accesul fermierilor moldoveni la terenurile lor situate dincolo de traseul Tiraspol-Kamenka sînt cele mai dificile pentru Chişinău. Săptămîna trecută preşedintele Igor Dodon a declarat că a oferit o soluţie la aceste probleme.

„Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a arătat interesat de propunerile noastre. Cu toate acestea, ei nu doresc să rezolve aceste probleme. La scurt timp după întîlnirea noastră din luna martie, Transnistria a început să proceseze şi să semene pămîntul, iar ulterior a amînat pe termen nelimitat discutarea acestor probleme", a spus Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?