X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Săptămîna Mondială a Alăptării, marcată la Chișinău

2 aug. 2017,, 10:32   Societate
2261 0

În perioada 1-7 august Republica Moldova, împreună cu alte 175 de țări, marchează Săptămîna Mondială a Alăptării, notează NOI.md.

Evenimentul are drept scop încurajarea alăptării şi, prin ea, îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume, susținerea și promovarea alăptatului ca factor-cheie de asigurare a sănătății și bunăstării populației pe tot parcursul vieții. SMA este o ocazie oportună de a promova laptele matern drept singurul aliment care satisface nevoile de creștere și dezvoltare a copilului, iar alăptarea – ca cel mai important component pentru dezvoltarea durabilă a societății.

Sloganul și tema SMA din anul curent – „Susținem alăptarea împreună” – sugerează importanța colaborării intersectoriale în promovarea alăptării în cele 4 domenii de acțiune principale, care sînt: nutriția, securitatea alimentară și reducerea sărăciei; sănătatea și bunăstarea; mediul și schimbările climatice; productivitatea femeilor și ocuparea forței de muncă.

Creșterea ratelor de alăptare exclusivă pot fi obținute numai prin cooperarea și colaborarea dintre sectoare și generații și susținerea inițiativelor societății civile, deoarece promovarea alăptării este o responsabilitate socială comună.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, în anul 2015 circa 92,4% dintre toți copiii nou-născuți au fost alăptați pînă la 3 luni, 84,8% de copii – pînă la 6 luni și 71,8% - pînă la 1 an. Conform studiului MICS, în anul 2012 doar 36 % dintre copii au fost alăptați exclusiv, adică în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă).


Săptămîna mondială a alăptării este organizată de Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale și Centrul Naţional de Sănătate Publică, în parteneriat cu UNICEF şi OMS. Astfel, pe parcursul acestei săptămîni instituţiile medicale publice din toată ţara vor organiza şi realiza activităţi de informare, educare şi comunicare privind importanța alăptării, cu sloganul „Susținem alăptarea împreună”. În acest sens vor avea loc discuţii publice şi individuale, se vor desfășura seminare, ateliere de lucru, şedinţe informative, specialiştii vor participa la emisiuni radio şi TV etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?