X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ioniţă: Introducerea tichetelor de masă reprezintă un pas spre mediul de afaceri

2 aug. 2017,, 09:05   Societate
3966 4

Tichetele de masă trebuie privite ca un pas al statului spre întîmpinarea mediului de afaceri din Moldova.

În cadrul interviului publicat de revista "Bănci & Finanţe - PROFIT", cu genericul "Tichetele de masă - motorul capitalismului?", economistul IDIS "Viitorul", Veaceslav Ioniţă, susţine că mediul de afaceri din Republica Moldova de mult timp a discutat subiectul cu privire la introducerea conceptului de "pachet social".

"În multe ţări civilizate, pe lîngă salariu angajatului i se oferă şi un pachet social, care reprezintă o oportunitate de concurenţă pentru o companie, o posibilitate de a atrage profesionişti. În Moldova pachetul social nu funcţionează, deoarece acesta presupune scutiri de impozite. Antreprenorul este gata să ofere ceva personalului, însă statul trebuie să-l ajute în procesul dat", a spus Veaceslav Ioniţă.

Ioniţă susţine că alimentaţia este o componentă-cheie a pachetului social şi "în multe ţări practica demonstrează că tichetele sînt nişte instrumente eficiente, iar cel mai important, flexibile pentru încurajarea angajatului".

"Datorită tichetelor specialistul se poate alimenta la companie, în orice cafenea sau să cumpere pe aceste tichete produse", a relatat Ioniţă.

Mediul de afaceri din Moldova nu a utilizat pachetul social, deoarece a considerat că statului i se plătesc impozite mari. Practica arată că agentul economic achită impozit în valoare de 29%, asigurarea medicală - 9%, iar impozitul pe venit - 7%, în cazul salariului mai mic de nivelul mediu economic. În total circa 45%.

"Rezultă că agajatorul achită lucrătorului 100 lei, iar statul va preia din suma aceasta 45 de lei, ceea ce pentru majoritatea participanţilor sectorului real al economiei este o combinaţie neconvenabilă. Angajatul primeşte 55 de lei şi nu-l interesează, ce impozit a plătit angajatorul", a subliniat Ioniţă.

Potrivit lui, mediului de afaceri i s-a propus reducerea la zero a impozitelor sub forma de un mecanism stimulator.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?