X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Expert: Tarifele pentru resursele energetice sînt aprobate fără dezbateri publice

1 aug. 2017,, 14:30   Economie
1994 1

Una dintre observațiile Secretariatului Comunității Energetice UE referitor la tarifele pentru resursele energetice ale Moldovei este faptul că aprobarea lor are loc fără o dezbatere publică largă și o structură tarifară transparentă.


„La ședința privind discutarea noilor tarife sînt prezentate proiectele finalizate, cu deciziile respective ale reglementatorului, pentru a fi supuse votului și aprobate. De regulă, această procedură are loc în mod formal și fără participarea specialiștilor și experților, care cunosc principiile de funcționare ale sectorului energetic al Moldovei“, a declarat unul dintre specialiștii, care sînt familiarizați îndeaproape cu procedura de adoptare a tarifelor pentru gazele naturale, electricitate, apă și energie termică.

Potrivit spuselor lui, de fiecare dată cînd are loc modificarea tarifelor, ne sînt prezentate calculele detaliate ale structurii acestora, din care ar putea fi înțelese și în baza cărora ne-am putea imagina din ce este constituit tariful, care sînt componentele cheltuielilor acestuia.


A fost axată atenția și asupra unei asemenea probleme ca "pierderile comerciale" din rețelele de energie electrică și gaze.

„Pierderi de asemenea gen, în cazul în care volumele depășesc limitele rezonabile nu sînt nimic altceva decît furt obișnuit. Ei bine, cum să avem o atitudine normală vizavi de faptul că volumul pierderilor, spre exemplu, în rețelele de gaze ajunge la 88 de milioane de metri cubi de gaze naturale, care rezultă într-o sumă ce depășește 300 de milioane de lei“, se întreabă cu nedumerire expertul.

El spune că „pierderile tehnice“ ale gazelor pot constitui 1-2%, dar nu mai mult de 6%, așa cum putem observa că se întîmplă în Moldova.


"Deși pierderile reale în republică sînt chiar mai mari. La importarea 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, din acestea ajung la destinatar practic doar 9%, ceea ce este inacceptabil, deoarece pierderile au un impact negativ asupra tarifelor atît pentru consumatorii de gaze casnici, cît și pentru acei industriali de gaze“, consideră expertul, în înțelegerea căruia pierderile în rețelele energetice sînt reale, dar numai în limitele rezonabile - 1-2%".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?