Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ciobanu, despre scandalul din jurul lui Rogozin: Un joc intern cu implicații geopolitice

31 iul. 2017,, 15:50   Politică
4805 8

România s-a lăsat atrasă într-un joc politic al Chișinăului atunci cînd nu a permis survolarea spațiului său aerian de către aeronava în care se afla Dmitri Rogozin.

Este opinia analistului politic Victor Ciobanu, care a vorbit într-un interviu pentru NOI.md despre subtilitățile acestui scandal, dar și despre dividendele politice obținute de unele formațiuni de pe urma situației create.

Potrivit lui Ciobanu, trezește semne de întrebare faptul că avionul în care se afla Rogozin a avut interdicție de a zbura anume deasupra României, pe cînd deasupra Poloniei, Slovaciei și Ungariei a zburat fără probleme. Straniu e și faptul că anterior Rogozin a putut tranzita România, deși se află în lista neagră a UE, susține Ciobanu.

„Putem spune că e un joc intern cu implicații geopolitice. Acum PD-ul are o nevoie stringentă, sub riscul ca țara să fie lipsită de finanțare externă, să demonstreze antirusismul extrem. Asta a fost, de fapt, toată făcătura care a avut loc. De exemplu, în cazul Poloniei, Slovaciei și Ungariei avionul nu a avut interdicție de a survola spațiul aerian. Într-adevăr, Rogozin este pe lista neagră a Uniunii Europene, dar pînă la urmă românii s-au dovedit a fi cei care au aplicat interdicția. În această situație putem spune că Plahotniuc a scos castanii din foc cu mîinile românilor. Acum toți și-au tras dividendele: PD a demonstrat că este antirus, anti-Kremlin, Dodon are un prilej minunat să facă iar gălăgie cu această ocazie”, a comentat Victor Ciobanu.

În viziunea lui, cel mai probabil, interdicția de a survola spațiul aerian a fost impusă de România la „sugestia părții moldovenești”. „Dacă urmărim presa română, toți au spus că România s-a lăsat implicată într-un joc care nu e al ei de fapt. România are relații proaste cu Federația Rusă, făcînd un serviciu de fapt regimului de la Chișinău. Acum trebuie să-i întrebăm pe cei de la București de ce s-au lăsat atrași atît de simplu în acest joc, care este în folosul doar al celor de la Chișinău”, a relatat Ciobanu.


Întrebat ce consecințe ar putea avea acest scandal asupra Moldovei, intervievatul a remarcat că ne putem aștepta la o deteriorare a relațiilor bilaterale. „Pe cei de la Chișinău acum nu-i interesează toată această situație. Guvernarea este într-o situație cînd nu mai poate juca la două capete, acum joacă doar într-un singur sens. Sigur că vor fi deteriorate relațiile cu Guvernul, Parlamentul, cu Dodon clar că se vor păstra relațiile. Aici miza este una – alegerile parlamentare. Restul nu contează pentru guvernarea de la Chișinău”, a conchis Victor Ciobanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?