Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Comitetul PARE 1+1 a aprobat granturi pentru 44 de noi proiecte

31 iul. 2017,, 13:30   Economie
2484 0

Comitetul de supraveghere al Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1 a aprobat finanțarea a 44 de proiecte investiționale în sumă totală de peste 8,42 milioane de lei, care vor contribui la atragerea în economie a 24,34 milioane de lei.

Potrivit estimărilor, urmează a fi deschise 131 de noi locuri de muncă, dintre care 52 pentru femei, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 68% sînt demarate în agricultură și orientate spre cultivarea cerealelor, viței-de-vie, creșterea legumelor în spații protejate și creșterea animalelor, apicultură, dar și în domenii inovative precum: crescătorie de cîini de rasă, minifermă de struți și ferme de chinchila, etc. Încă 10 întreprinderi care au fost acceptate pentru finanțarea nerambursabilă activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele 4 – în industria prelucrătoare, în special, producerea mobilei și echipamentelor pentru vehicule, fabricarea produselor textile etc.

Analizele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) mai denotă că 57% dintrw întreprinderile beneficiare de finanțare nerambursabilă se află în faza extinderii afacerii, iar 43% - în faza de lansare. Din totalul cererilor recepționate, 23 de afaceri sînt create de lucrătorii migranți întorși de peste hotare, 21 fiind constituite de rudele de gradul unu ale migranților. Totodată, conform datelor statistice, 34% dintre afaceri sînt create și administrate de tineri, iar circa 20% dintre acestea sînt conduse de femei.

Analiza originii remitențelor relevă că 44 de noi participanți la Programul PARE 1+1 investesc remitențele provenite din munca desfășurată în 15 state: Italia – 13 persoane, Rusia – 12, Germania – 3, SUA – 3, Spania – 2, Marea Britanie – 2, și cîte un solicitant din Australia, Israel, Franța, Malta, Noua Zeelandă, România, Portugalia, Suedia și Thailanda.


După locul amplasării întreprinderile sînt localizate în 21 de raioane ale republicii, șase fiind înregistrate în mun. Chișinău, iar 38 în mediul rural.

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Moldovei prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încît fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Moldovei şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?