Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

În Transnistria a fost instituită o taxă asupra exportului de culturi oleaginoase și cerealiere

31 iul. 2017,, 13:52   Economie
2112 0

Guvernul autoproclamatei RMN a introdus o taxă sezonieră la exportul de culturi oleaginoase și cerealiere „în vederea prevenirii insuficienței mijloacelor valutare ca urmare a subevaluării mărfurilor exportate”.

Pe site-ul instituției scrie că acest lucru este legat de faptul că „rentabilitatea activității legate de exportul de culturi oleaginoase și cerealiere a crescut, însă exportatorii necinstiți deseori indică prețul diminuat al grîului, orzului, inului, rapiței și florii-soarelui, iar acest lucru, la rîndul său, va determina intrări insuficiente de mijloace valutare și este un factor de apariție a disproporțiilor pe piața valutară”.

Ministrul Dezvoltării Economice, Serghei Obolonik, a declarat la ședința prezidiului Guvernului, prezentînd proiectul, că „perceperea taxei va fi efectuată doar în limita diferenței dintre prețul indicat al culturii și valoarea reală a mărfurilor exportate. Dacă valoarea mărfii va corespunde celei indicate sau va varia pînă la limită în direcția micșorării sau va fi mai mare, în acest caz exportatorul de culturi oleaginoase și cerealiere nu va achita taxa”.

Prețul indicat va fi legat de cel mai apropiat port, el va fi stabilit prin ordinul Ministerului odată la trei zile pentru a evita fluctuațiile serioase.

Acesta a fost susținut de către premierul Alexandr Martînov, care a calificat această normă drept una dură, dar corectă. „Situația în care statul recurge la înlesniri fără precedent pentru susținerea ramurilor, iar în schimb vede deseori acțiuni nepotrivite și inadecvate, este inacceptabilă. Este un joc într-o singură poartă, fapt inadmisibil, deoarece cauzează prejudiciu și afectează piața valutară din regiune. Iar ce este o situație negativă cunoaștem cu toții – în final avem depreciere și inflație, scădere a veniturilor reale ale populației, de aceea consider că propunerea este una dură, dar corectă”, a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?