X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Banca Mondială a aprobat o nouă Strategie pentru Moldova

28 iul. 2017,, 18:40   Economie
2217 1

Banca Mondială (BM) a aprobat o nouă strategie de parteneriat pentru Moldova pentru anii 2018-2021, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Reprezentanței permanente a BM la Chișinău, mai exact, a Consiliului Directorilor Executivi ai Grupului Băncii Mondiale astăzi a fost aprobată Strategia parteneriatului cu Republica Moldova pentru perioada anilor 2018-2021, care presupune oferirea sprijinului țării noastre privind îmbunătățirea guvernanței economice și a serviciilor publice, precum și la dezvoltarea competențelor.

Este planificat ca noua strategie a BM va ajuta Republicii Moldova în procesul de tranziție spre un model de creștere economică nou, mai durabil și mai incluziv, iar acesta corespunde în întregime programului actual de dezvoltare economică al Guvernului Moldovei.

Cei trei piloni principali ai Cadrului de parteneriat al BM cu RM sînt: guvernanța economică, guvernanța serviciilor, dezvoltarea competențelor. Competența Guvernanța economică însemnînd consolidarea supremației legii și responsabilizarea instituțiilor economice prin îmbunătățirea calității și implementarea reglementării climatului investițional; consolidarea gestiunii activelor în sectorul public și sporirea guvernanței și a stabilității sectorului financiar. Componenta „guvernanța serviciilor”, reprezentînd îmbunătățirea serviciilor publice prin sporirea eficienței și calității serviciilor publice selectate, precum și favorizarea accesului mai incluziv la serviciile respective.


Componenta „dezvoltarea competențelor” presupunînd sporirea relevanței și a calității învățământului primar și secundar, pentru a permite populației să obțină și să îmbunătățească competențele lor profesionale.

“Noul nostru parteneriat cu Moldova va fi concentrat pe abordarea problemelor de guvernanță, care influențează performanța și responsabilizarea sectorului public, precum și mediul de afaceri”, a declarat directorul regional al BM pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Satu Kahkonen.

Potrivit spuselor ei strategia BM pentru Moldov este îndreptată spre sporirea implicării cetățenilor și identificarea modalităților de abordare a discrepanțelor de gen, îmbunătățind adaptarea, reziliența și reacția la schimbările climatice.

Strategia de parteneriat a BM pentru Moldova prevede sprijin financiar din partea Grupului Băncii Mondiale prin intermediul mai multor instrumente: finanțare de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) / Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), Corporația Financiară Internațională (CFI) și garanțiile Agenției Multilaterale pentru Garantarea Investițiilor (AMGI).

Operațiunile CFI în Moldova vor continua să se axeze pe investiții și activități consultative, care favorizează creșterea sectorului privat și diversificarea întru susținerea pilonilor principali ai Strategiei Cadrului de parteneriat.

Republica Moldova a aderat la Grupul Băncii Mondiale în anul 1992, primind deja peste un miliard de dolari SUA pentru realizarea a mai mult de 60 de proiecte. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active, totalul angajamentelor constituind 358,5 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, administrarea fiscală, educația, drumurile, asistența medicală, agricultura, adaptarea la schimbările climatice și altele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?