Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Singura femelă de urs panda-uriaș din Franța este gestantă (VIDEO)

28 iul. 2017,, 04:30   Externe
2506 0

Huan Huan, femela de urs din specia panda-uriaș împrumutată de China grădinii zoologice Beauval din centrul Franței, este gestantă, marcînd astfel o premieră în această țară, au anunțat miercuri reprezentanții parcului zoologic francez.

Echipe de veterinari i-au făcut femelei de urs panda o ecografie, miercuri dimineață, și au observat puiul pentru prima dată.

''Este nemaipomenit, am explodat de bucurie, deoarece așteptam de mult acest moment. Este, de asemenea, o speranță pentru conservarea urșilor panda, care sînt pe cale de dispariție în sălbăticie'', a declarat pentru AFP Delphine Delord, directorul de comunicare al grădinii zoologice.

Masculul Yuan Zi și femela Huan Huan, în vîrstă de nouă ani, au sosit în ianuarie 2012 la ZooParc Beauval. Cele două animale au fost împrumutate de China pentru o perioadă de 10 ani, după negocieri la cel mai înalt nivel purtate între Paris și Beijing.

Puiul ar trebui să plece în China peste doi sau trei ani, potrivit grădinii zoologice, care recenzează circa 750 de nașteri de animale pe an. Huan Huan și Yuan Zi sînt singurii urși din specia panda-uriaș care se află în Franța.


''Femela este fertilă o dată pe an, timp de 48 de ore. A stat împreună cu masculul în luna februarie, nu a existat o inseminare artificială'', a spus Delphine Delord.

Anul trecut, Huan Huan a avut o sarcină falsă, fenomen comun în rîndul femelelor de urși panda, după o primă încercare de fecundare.

Urșii panda au capacitatea, rară în regnul animalelor, de a opri dezvoltarea fetusului în cazul în care simt că perioada nu este favorabilă pentru a naște. Această perioadă este cunoscută sub numele de diapauză.

Cînd este gestantă, femela panda își schimbă comportamentul: doarme toată ziua și pierde în greutate.

Nașterea este programată pentru 4 sau 5 august, gestația la panda durînd aproximativ 50 de zile. Puiul ar trebui să cîntărească 100 de grame.

Doar 19 grădini zoologice din lume dețin urși din specia panda-uriaș, în afară de China.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?