X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Locurile bugetare pentru absolvenţii transnistreni au fost păstrate

27 iul. 2017,, 18:21   Societate
1676 0

Universităţile din Moldova oferă 269 de locuri bugetare pentru absolvenţii instituţiilor de învăţămînt din stînga Nistrului.

Surse din cadrul Biroului pentru Reintegrare au relatat că 40% dintre aceste locuri se vor acorda absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt preuniversitar care au studiat după programele de învăţămînt aprobate de Ministerul Educaţiei al RM, iar restul – după programele locale.

Pentru susţinerea şi modernizarea şcolilor cu predare în baza grafiei latine din Tiraspol, Bender, Grigoriopol, Dubăsari, Rîbniţa şi, de asemenea, în satele Corjova şi Roghi, Guvernul a decis alocarea a 600 de mii de lei, cîte 75 de mii pentru fiecare.

În afară de acestea, pentru cei mai buni elevi şi din familiile vulnerabile s-a decis să se ofere 400 de bilete la taberele de odihnă din Moldova. Acţiunile date fac parte din Programul activităţilor de reunificare a ţării pe anul 2017 şi au ca scop consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale rîului Nistru şi restabilirea spaţiului unic din sfera învăţămîntului.

În Transnistria funcţionează opt şcoli cu predare în baza grafiei latine, în care învaţă circa 2 mii de elevi. Autorităţile regiunii împiedică activitatea acestora, cer să se înregistreze la Tiraspol, să plătească impozitele în conformitate cu legile locale şi să efectueze procesul educaţional după legile transnistrene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?