Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Decizia CE al BNM privind refinanțarea ratei de bază

27 iul. 2017,, 12:00   Economie
1969 0

Comitetului Executiv (CE) al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a luat decizia de a menține rata de bază, aplicată pentru principalele operațiuni de politică monetară, pe termen scurt și mediu, la nivelul actual, de 8 la sută anual.

Acest lucru a fost anunțat de către prim-vicepreședintele Băncii Naționale a Moldovei, Vladimir Munteanu, relatează NOI.md

Potrivit spuselor lui, Consiliul BNM la ultima sa ședință de miercuri, 26 iulie, a luat, de asemenea, decizia de a menține rata dobânzii la creditele overnight la nivelul 11% pe an, în timp ce rata dobînzii la depozitele overnight – să rămînă neschimbate, de 5% pe an.

În plus, BNM a decis menținerea normei rezervelor obligatorii, din mijloace atrase în lei și în valută neconvertibilă, la 40 la sută din baza de calcul. Norma rezervelor obligatorii, din mijloacele atrase din valută liber convertibilă, la fel, a rămas la nivelul actual de 14 la sută din baza de calcul.

Vladimir Munteanu a spus că decizia de a menține rata de refinanțare de bază la 8% pe an a fost făcută în baza dinamicii indicatorilor macroeconomici, rezultatelor analizelor și evaluărilor recente, dar și a necesității de a evalua impactul măsurilor luate anterior de BNM.


Prim-vicepreședintele Băncii Naționale a subliniat că la Banca Centrală au fost remarcate condiții de reținere a activității economice și de reducere a presiunilor inflaționiste pe termen mediu. Există, de asemenea, semne ale unei reevaluări moderate în termeni reali a monedei naționale.

Responsabili de la BNM subliniază că vor monitoriza și mai departe mediul extern și intern și vor utiliza toate instrumentele politicii monetare pentru menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.

De remarcat faptul că luna trecută BNM a redus rata de bază a refinanțării cu un punct procentual - de la 9% pînă la 8% pe an în scopul de a menține inflația în proximitatea ţintei intervalului variabil. Banca Națională a redus, de asemenea, cu un punct procentual rata dobînzii la creditele overnight de la 12% la 11% pe an, în timp ce rata la depozitele overnight de la 6% la 5% pe an. A fost menționat faptul că decizia de a reduce rata dobînzii de bază cu 1.p.p. - de la 9% pînă la 8%, are drept scop crearea unor condiții monetare reale, care vor putea readuce inflația în proximitatea ţintei de 5 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1.5 puncte procentuale, precum și să stimuleze, în general, cererea.

Următoarea ședință a Comitetului Executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 august 2017

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?