X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Migranții moldoveni din Rusia ar putea fi testați la HIV

27 iul. 2017,, 09:55   Externe
1973 0

Medicii ruși propun să se facă ordine în domeniul controalelor la infecția cu HIV în raport cu migranții sosiți din țările cu regim fără vize, transmite NOI.md cu referire la presa rusă.

Străinii au nevoie de certificat despre absența bolii, de exemplu, pentru legalizare în Rusia și obținerea patentei de muncă. Acum certificatele medicale sînt eliberate în principal de clinici private autorizate, de aceea nimeni nu poate garanta faptul că migranții nu suferă de boli periculoase sau contagioase.

Astfel, medicii propun transferul verificării și eliberării certificatelor în clinici publice, unde controlul e mai riguros.

Potrivit publicației Life, medicul-șef al Spitalului Republican de Boli Infecțioase al Ministerului Sănătății Federației Ruse, Evgheni Voronin, a transmis Ministerului Sănătății un proiect de act „Cu privire la aprobarea cerințelor pentru certificatul de absență a infecției cu HIV.“

„În primul rînd, acest fapt va viza străinii din țările învecinate care nu au nevoie de viză pentru a intra în Rusia. Acestea sînt principalii furnizori de brațe de muncă – Tadjikistanul, Uzbekistanul, Azerbaidjanul, Ucraina și Moldova”, a spus o sursă a publicației.


Inițial străinul va trebui să treacă un examen medical complet. Lui i se va preleva sînge, care va fi trimis la analiză, apoi pacientul va fi examinat în mod obligatoriu de un medic infecționist. În cazul în care rezultatul nu va fi stabilit sau străinul va refuza să dea sînge pentru analiză, certificatul nu va fi eliberat.

Același rezultat îl așteaptă pe migrant dacă în sîngele lui vor fi depistate toate semnele de infecție cu HIV. Dar în acest caz medicii vor fi obligați să raporteze despre diagnostic atît pacientului, cît și filialelor teritoriale ale serviciului „Rospotrebnadzor” și Centrului pentru Prevenirea și Controlul SIDA.

Lista organizațiilor care eliberează astfel de certificate o aprobă autoritățile regionale. De exemplu, la Moscova, în conformitate cu decizia guvernului orașului, un astfel de drept îl au 43 de instituții medicale, dar numai șapte dintre ele sînt publice. Aceasta conduce la faptul că examenele medicale sînt de multe ori formale, iar uneori nu sînt efectuate deloc. Un intermediar colectează bani de la migranți, îi transmite medicului, iar după un timp oarecare ia certificatele. Astfel, pe teritoriul Rusiei pot ajunge oameni bolnavi.

Evgheni Voronin propune Ministerului Sănătății să limiteze clinicile private: dreptul de a elibera certificate trebuie să-l aibă numai clinicile de stat sau cele municipale, deținătoare de licență specială pentru depistarea infecției cu HIV.

Cerințele pentru certificate nu se schimbă. Prin urmare, formularul, ca și anterior, trebuie să includă numele instituției medicale și rechizitele ei, datele pașaportului cetățeanului străin, precum și informații cu privire la perioada planificată a șederii lui în Federația Rusă.

Certificatul va fi valabil pentru întreaga durată a aflării migrantului în Rusia și numai trei luni de la data efectuării investigației de laborator. Acest fapt va contribui la identificarea bolii aflate în perioada de incubație la momentul primului examen medical.

Potrivit Ministerului de Interne, anul trecut, în Rusia au venit în total 16,3 milioane de străini. Aproape 150 de mii de oameni au primit autorizație de muncă, iar alte 1,5 milioane au primit patentă specială de muncă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?