X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Dodon consideră neobiectivă poziţia MAEIE

26 iul. 2017,, 17:30   Politică
2632 1

Igor Dodon a comentat declaraţia MAEIE în legătură cu vizita lui Dmitrii Rogozin în Moldova şi Transnistria.

Şeful statului în comunicatul, difuzat în reţelele sociale, a calificat poziţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) drept “una care are puţin în comun cu interesele de stat ale Moldovei”. În acelaşi tmp, el a adresat instituţiei un şir de propuneri pentru reglementarea transnistreană, comunică NOI.md.

Poziţia MAEIE vizavi de vizita vicepremierului şi reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitrii Rogozin, la Chişinău şi Bender a cauzat reacţia operativă a preşedintelui. “Această poziţie reflectă interesele doar ale unei singure forte politice (se are în vedere Partidul Democrat – n.red.) şi are puţin în comun cu interesele de stat ale Moldovei. Confirm participarea mea la desfăşurarea manifestărilor, care au fost coordonate cu Dmitrii Rogozin. Eu exprim recunoştinţă părţii ruse pentru confirmarea participării sale la evenimentele planificate”, a scris Igor Dodon în reţelele sociale.


Şeful statului a comentat, de asemenea, declaraţia instituţiei diplomatice, în care s-a anunţat despre necesitatea substituirii operaţiunii de pacificare cu o misiune de observatori civili cu mandat international şi a înaintat un şir de propuneri proprii. “Ministerul n-a ţinut cont de realitatea obiectivă în această chestiune. În primul rind, este necesar de a obţine progres serios în procesul reglementării politice a problemei transnistrene, adică de a crea condiţii respective pentru procesul de negocieri. Într-al doilea rind, consider iraţională propunerea de a iniţia reexaminarea Acordului din 1992, semnat de preşedinţii Moldovei şi Rusiei, care reglementează actuala operaţiune de pacificare. Acordul poate fi revizuit numai prin retragerea uneia dintre părţi din înţelegerile stabilite. Este gata Moldova să iasă astăzi din acest Acord? Sînt convins categoric că nu”, a subliniat Igor Dodon.

Precizăm că la finele săptămînii la Bender vor avea loc manifestări festive prilejuite de aniversarea a 25-a a iniţierii operaţiunii de pacificare după conflictul armat din anul 1992. La acestea vor participa preşedintele Igor Dodon, vicepremierul şi reprezentantu special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitrii Rogozin, şi şeful regiunii din stînga Nistrului, Vadim Krasnoselskii. Proxima vizită a înaltului demnitar rus a fost deja marcată de un scandal ce ţine de publicarea de către un grup de “activişti civici” a unei petiţii de a-l declara pe Dmitrii Rogozin persona non grata. Vicepremierul Rusiei a reacţionat cu sarcasm la această initiativă, comunicînd în reţelele sociale că ştie,”cine stă în spatele apariţiei acestei petiţii”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?