X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Peste 50% din cîntarele din piețe sunt folosite ilegal

26 iul. 2017,, 13:51   Societate
1746 0

Agenția pentru Protecția Consumatorului a lansat o campanie de informare și monitorizare privind utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare în piețele din țară.

Campania are drept scop informarea persoanelor fizice și juridice, inclusiv administratorii piețelor despre utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare legale, verificate metrologic și care sînt introduse în registrul de stat. Inspectorii au mers în piețele din țară pentru a monitoriza și informa comercianții și consumatorii despre utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare. Pe parcursul a două zile au fost efectuate 16 vizite de consultanță în piețele din țară. Ca rezultat din cele 902 mijloace de măsurare(MM) puse în utilizare, 418 (46%) erau corespunzătoare normelor legale, iar restul 484 (54%) MM erau neadecvate, nelegalizate sau neverificate metrologic. Prin urmare, 82,9% din cîntarele utilizate de persoanele fizice erau neconforme, și doar 31% din cîntarele utilizate de agenți economici erau neconforme normelor metrologice legale (neincluse în Registrul de Stat al MM, neverificate metrologic). Îngrijorător este faptul, că în unele piețe, nivelul de utilizare a mijloacelor de măsurare ilegale ajunge nivelul de 80%, situația în ansamblu înscriind 50-80% mijloace de măsurare neconforme cerințelor metrologiei legale, utilizate în piețele din țară.
Administratorilor de piețe cît și comercianților le-au fost aduse la cunoștință toate încălcările pe care le admit și persistă în toată perioada lipsei controlului asupra activității lor. Totodată, agenților economici li s-a acordat tot suportul consultativ pentru a se conforma cerințelor legale, inclusiv a normelor metrologiei legale și a asigura din punct de vedere metrologic, o activitate corectă în beneficiul său, dar și al statului, avînd în prim plan respectarea drepturilor consumatorilor prin utilizarea mijloacelor de măsurare verificate metrologic și neadmiterea înșelării la cîntar, a consumatorilor. De asemenea, agenții economici au fost informați despre consecințele neconformării normelor metrologice legale, în care caz APC v-a pune în aplicare acțiunile de supraveghere a pieței prin control de stat, cu aplicarea măsurilor juridice, inclusiv aplicarea amenzilor proporțional nivelului de încălcări admis.
De la începutul anului curent, Agenţia a desfășurat 33 vizite de consultanță în piețele din Chișinău și Bălti, precum și în piețele din Cahul, Cantemir, Drochia, Edineț, Soroca, Briceni, Ungheni și Rezina, cu scopul de elucidare a neconformităților ce țin de domeniul metrologiei legale ce țin de asigurarea agenților economici din piețe cu mijloace de măsurare legale, precum și de a chema agenții economici la conformare.


cadrul Campaniei de informare și monitorizare privind utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare, la care au participat Grigore Cațer, director adjunct al Agenției pentru Protecția Consumatorilor (APC), Lidia Jitari șef al Direcției Generale infrastructura calității și supravegherea pieței, Viorica Bejan, șef al Direcției dezvoltarea infrastructurii calității și Anatolie Silitrari, șef al Direcției supravegherea pieței și securitate industrială.

Grigore Cațer, director adjunct al APC, a menționat că Agenția pentru Protecția Consumatorului a lansat o campanie de informare și monitorizare privind utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare în piețele din țară. Campania are drept scop informarea persoanelor fizice și juridice, inclusiv administratorii piețelor, despre utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare legale, verificate metrologic și introduse în registrul de stat.

În acest sens, inspectorii au mers în piețele din țară pentru a monitoriza și informa comercianții și consumatorii despre utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare. Pe parcursul a două zile au fost efectuate 16 vizite de consultanță în piețele din țară, unde inspectorii au acordat consultanță pentru persoane fizice și juridice, care utilizau mijloace de măsurare. Astfel, din cele 902 mijloace de măsurare (MM) puse în utilizare, 54 la sută MM (cîntare) nu corespund normelor legale, fiind nelegalizate sau neverificate metrologic și doar 46 la sută corespund normelor legale.

Îngrijorător este faptul, că în unele piețe din țară 80 la sută din mijloacele de măsurare sînt ilegale, iar pe ansamblu înscriind 50-80 la sută mijloace de măsurare neconforme cerințelor metrologiei legale.

Administratorii de piețe și comercianții au fost informați despre toate încălcările existente și admise de ei. Totodată, agenților economici li s-a acordat consultanță necesară pentru a se conforma cerințelor legale, inclusiv a normelor metrologiei legale și a asigura o activitate corectă în beneficiul său și al statului, avînd în prim plan respectarea drepturilor consumatorilor prin utilizarea mijloacelor de măsurare verificate metrologic și neadmiterea înșelării consumatorilor la cîntar. De asemenea, agenții economici au fost informați despre consecințele neconformării la normele metrologice legale.

Lidia Jitari șef al Direcției Generale infrastructura calității și supravegherea pieței, a menționat că Agenția pentru Protecția Consumatorilor cu susținerea Ministerului Economiei, timp de o lună două, va iniția consultanță agenților economici referitor la utilizarea legală a mijloacele de măsurare în tranzacțiile comerciale, punînd accent pe protecția consumatorilor în domeniul respective. Ulterior, in baza evaluării riscurilor va planifica supravegherea metrologică, conform cadrului legal în vigoare.

De la începutul anului curent, Agenția a desfășurat 33 vizite de consultanță în piețele din Chișinău, Bălti, Cahul, Cantemir, Drochia, Edineț, Soroca, Briceni, Ungheni și Rezina, cu scopul de elucidare a neconformităților ce țin de domeniul metrologiei legale, precum și asigurarea agenților economici din piețe cu mijloace de măsurare legale și îndemn la conformare a agenților economici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?