Expert german: Trupele ruse trebuie scoase din Moldova

Expert german: Trupele ruse trebuie scoase din Moldova

Experta germană Anneli Ute Gabanyi consideră că "trupele ruse trebuie scoase din Moldova, pentru ca neutralitatea ei să devină reală".

El și-a expus opinia într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, comentînd situaţia din Moldova şi rolul operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru.

Experta a amintit că pe 21 iulie 1992, prin semnarea Acordului cu Moldova privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană, "Rusia a recunoscut că este parte a acestui conflict".

"Informaţiile pe care le deţinem de atunci încolo arată foarte clar că nişte ofiţeri şi, de altfel, oameni politici cu foarte înalt statut din Rusia, respectiv, încă din Uniunea Sovietică au fost implicaţi în ducerea acestui război dur, dar nedeclarat împotriva Republicii Moldova. Acest conflict a fost creat în mod artificial. Este un conflict politic, departe de a fi un conflict interetnic, aşa cum se spunea în primii ani, şi prezenţa Armatei a 14-a este chiar piedica principală pentru soluţia acestui conflict şi este ameninţarea principală pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova", a menţionat Anneli Ute Gabanyi.

În opinia ei, "trupele de pacificare au fost introduse în mod suplimentar pentru a întări prezenţa militară a Rusiei în Republica Moldova".

"Ele n-au fost niciodată trupe de pacificare, ci trupe de menţinere a tensiunilor şi de intervenţie în favoarea separatiştilor. Este un instrument în plus care a fost introdus prin acel acord din iulie 1992, pentru a stabiliza vechile structuri imperiale în această parte a lumii. Se vede clar în ce direcţie a condus Moscova interesele sale geopolitice în regiune", a subliniat Anneli Ute Gabanyi.
 
Ea a menţionat că în cei 25 de ani "argumentele Rusiei nu s-au schimbat".

„Şi este foarte interesant să vedem cum argumentaţia Rusiei nu s-a schimbat; duce exact la felul de argumentaţie pe care ruşii l-au folosit în înţelegerea pe care Kozak a încercat s-o realizeze în 2003 şi în continuare există şi pînă astăzi această încercare de a propune ca progresul negocierilor trebuie să premeargă retragerii trupelor ruseşti din regiune, iar dacă separatiştii, cică, nu doresc să negocieze în mod sincer, este clar că o soluţie de retragere nu este posibilă, mai ales că Rusia s-a retras demult şi din procesul în care negocierea retragerii trupelor s-ar fi putut realiza sub egida OSCE", a subliniat Gabanyi.

Potrivit ei, "pentru Rusia această parte a lumii, a cărei importanţă geostrategică a fost întotdeauna subliniată, iar după începerea ostilităţilor din Ucraina, poziţia geostrategică şi importanţa geostrategică a Moldovei au devenit şi mai importante".

 


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu3 comentari

Ваня 26 iul. 11:35

Сегодня в 8:14 этот Фриц Морген сообщил нам,что все знает о России! Видимо
ОН и есть приемник Путина! Радуйся Россия нашелся НАКОНЕЦ ФРИЦ и для
тебя!

молдовеану 26 iul. 09:24

германия в 39 тоже была великой державой и начинала войны, а Гитлер был великим фюрером.

Фриц Морген 26 iul. 08:14

Россия является одной из главных мировых держав современности, играя ведущую роль в мировой политике почти во всех макрорегионах мира: в Евразии, Европе, Арктике, Антарктике, на Ближнем Востоке и даже в США (согласно утверждениям американцев, Россия повлияла на результат выборов президента США 2016 года). Россия является одним из 5 постоянных членов Совета безопасности ООН и играет ключевую роль в урегулировании военного конфликта в Сирии (крупнейшего на планете на сегодняшний день). В течение четырёх лет подряд (2013, 2014, 2015 и 2016) американский журнал Forbes назвал российского Президента Владимира Путина самым влиятельным человеком мира.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load