Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Aprecierea monedei euro față de dolar va determina BNM să ”corecteze cursul”

25 iul. 2017,, 13:20   Economie
2037 0

Aprecierea monedei euro, înregistrată în ultimele zile, în raport cu dolarul american va determina Banca Naţională a Moldovei (BNM) să facă o anumită ”corectare de curs”.


Unii participanţi profesionişti ai pieţei susţin că pînă în prezent poziţia regulatorului era clară, căci, prin intervenţiile sale, le sugera participanţilor de pe piaţă că va menţine cursul leul în raport cu dolarul SUA în intervalul de 18,1-18,2 MDL:$1.

„Imediat ce situaţia de pe piaţă determina cursul monedei naţionale să iasă din acest diapazon şi să se aprecieze, BNM procura activ valută, fapt ce stopa imediat aprecierea leului. Săptămîna trecută au fost zile cînd dealerii BNM au procurat în decurs de o zi $10 mil.”, a spus unul dintre dealeri.

Şeful Departamentului tranzacţii bancare globale al „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale”, Dan Ursăchilă, a spus că intervenţiile regulatorului pe piaţă, legate de procurările active de valută, cresc masa monetară, fapt ce provoacă indirect creşterea indicelui preţurilor de consum.

„Dar pe timp de vară, cînd în Moldova se manifestă, în mod tradiţional, deflaţia, regulatorul începe să cumpere mai activ valută, fapt ce frînează aprecierea tradiţională a cursului leului, care în această vară s-a apropiat de nivelul 18 MDL:$1”, a menţionat Dan Ursăchilă.

El presupune că „o corectare de curs” a autorităţii de reglementare în legătură cu aprecierea monedei euro în raport cu dolarul SUA ar putea schimba ţinta sa anterioară de curs, cînd BNM, prin acţiunile sale pe piaţă, nu permitea monedei naţionale să se aprecieze mai mult de 18,1 MDL:$1.

Caracterizînd situaţia de pe piaţă, dealerul valutar al altei bănci a menţionat că pentru piaţa valutară a Moldovei lunile iulie şi august întotdeauna au fost o perioadă de relaxare, cînd în ţară vin în vacanţă migranţii muncitori, cu rezerve de valută.

„De aceea, dacă BNM nu intervine pe piaţă timp de două-trei zile cu cumpărări de valută, cursul leului se poate aprecia uşor chiar peste 18 MDL:$1”, a spus dealerul, care a menţionat că în această perioadă a scăzut brusc activitatea de afaceri, din cauza vacanţei de vară.

Pentru marţi, 25 iulie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană: 18,1255 MDL:$1 şi, respectiv, 21,1145 MDL:1 euro, depreciind nesemnificativ leul în raport cu această pereche valutară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?