Copiii prelungesc viața!

Copiii prelungesc viața!

Copiii prelungesc viața, arată studii făcute în Suedia pe un eșantion de peste 1,4 milioane de persoane. Se pare că bărbații  au mai multe beneficii în comparație cu femeile cînd vine vorba de longevitate.

Părinții trăiesc mai mult decît cei care nu au copii, au descoperit cercetătorii suedezi. Diferențele de longevitate nu sînt însă majore. De exemplu, tații au șanse să trăiască cu 2 ani mai mult în comparație cu bărbații de 60 de ani fără copii pe cînd mamele au speranță de viață cu un an și jumătate mai mare în comparație cu femeile fără copii, conform studiului. La vîrsta de 80 de ani tații se așteaptă să trăiască cu aproximativ 8 luni mai mult, iar mamele cu 7 luni decît cei fără copii. „Părinții trăiesc mai mult în comparație cu cei fără copii chiar și la vîrste înaintate”, spune conducătoarea studiului, Karin Modig, profesor asistent de epidemiologie la Institutul Karolinska din Stockholm.

Acest surplus de longevitate apare indiferent dacă părinții au fii sau fiice, mai spun cercetătorii.Modig și colegii ei au folosit date statistice din Suedia pentru a urmări toți bărbații și femeile născuți între 1911 și 1925 în această țară. Studiul a inclus aproape 705.000 bărbați și peste 725.000 de femei. Cercetătorii au comparat speranța de viață raportată la starea civilă și prezența copiilor pentru a vedea dacă îngrijirea unui copil influențează cît de mult trăiește o persoană.

Explicații posibile ale longevității părinților

Cercetătorii nu au putut spune cu exactitate de ce creșterea unui copil pare să mărească speranța de viață. O ipoteză este aceea că părinții au un comportament mai sănătos decît persoanele fără copii, spune Modig. Lipsa copiilor ar putea fi de asemenea un semn al selecției naturale, indicînd că persoanele care nu au copii sînt predispuse la probleme biologice sau sociale care le afectează speranța de viață, a mai sugerat ea.

O altă explicație plauzibilă este că părinții au copii adulți care să îi ajute pe măsură ce îmbătrînesc. „Copiii, probabil, dau un ajutor important părinților bătrîni”, spune Modig. Indivizii care îmbătrînesc fără copii sau alte rude apropiate găsesc mai greu ajutor în altă parte.

Soluție: implicarea socială

Părinții în vîrstă probabil beneficiază mai mult de interacțiune socială mulțumită copiilor adulți și nepoților, spune Gisele Wolf-Klein, director la Northwell Health din Great Neck, New York. „Implicarea socială s-a dovedit a fi de importanță critică în îmbătrînirea sănătoasă. „Noi, oamenii, sîntem animale sociale la bine și la rău. Beneficiem și prosperăm în funcție de compania celorlalți. Bănuiala mea este că nu contează ce faci cu copiii, dacă ești expus unei familii aceasta îți va menține starea bună fizic și psihic”, mai spune Wolf-Klein.

Bătrînii fără copii își pot prelungi speranța de viață intrînd în grupuri, făcînd voluntariat și construindu-și propria familie, sugerază expertul Wolf-Klein. Ei pot de asemenea să apeleze la programe care le dau tipul de ajutor pe care cineva ar putea să-l aștepte de la un fiu sau o fiică, de exemplu programe care ajută la livrarea de cumpărături sau transportul persoanelor în vîrstă la doctor. “Dacă nu ai copii, asta nu înseamnă că nu poți să te atașezi unui grup”, mai spune Wolf-Klein.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Sondaj Toate

load