X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Top 10 cele mai scumpe fotografii din lume (FOTO)

20 ian. 2019,, 21:30   Externe
19973 0

Costul cîtorva fotografii este comparabil cu prețul celor mai cunoscute opere de artă ale marilor artiști ai Renașterii.

De ce sînt atît de scumpe aceste fotografii? Ce le diferențiază de milioanele de selfiuri, poze cu pisici și copii, pe care le vedem în fiecare zi? Ce motive îi fac pe iubitorii de artă să dea sume fabuloase pentru fotografii exclusive? Vă prezentăm cele mai scumpe fotografii din lume, conform datelor pentru iunie 2017.

1. Peter Lik: „Phantom“ (6,5 milioane de dolari)

Fotografia, realizată în anul 1999 de către Peter Lik este intitulată "Phantom". Costul acesteia este estimat la 6,5 (!) de milioane de dolari SUA. Pînă acum aceasta este cea mai scumpă fotografie din istoria lumii. Peter Lik a făcut-o cînd se afla în Antelope Canyon, Arizona.


2. Andreas Gursky: „Rhein-II” (4,33 milioane de dolari SUA)

Aceasta fotografie a fost populară pe Internet. Autorul acesteia este germanul Andreas Gursky. Fotografia a fost făcută în anul 1999 și e intitulată „Rhein-II”. Prețul fotografiei impresionează - 4 338 mii de dolari SUA. Gursky este fotograf celebru, iar în colecția lui sînt cîteva poze, vîndute cu milioane de dolari. În fotografie e rîul Rin din Germania, între baraje pe vreme ploioasă. În versiunea originală era și hidrocentrala, un trecător și un cîine. Toate acestea autorul le-a retușat în photoshop. Aceasta este una dintre fotografiile seriei „Rin“. Fotografia a fost scoasă la licitație în anul 2011, la licitația Christie’s. Primul ei proprietar a fost Galeria Monicăi Shpryut din Köln, apoi lucrarea a fost achiziționată de un colecționar necunoscut.

3. Cindy Sherman: «№ 96" (3,89 milioane de dolari SUA)

Munca extravagantei pictorițe-fotograf Cindy Sherman din America a fost executată în tehnica așa-numitei fotografii regizate. Aceasta este lucrarea cea mai scumpă a ei și binecunoscută, realizată în anul 1981, în locul denumirii e № 96. Fotografia a fost achiziționată cu 3 890000 mii dolari.

În fotografie e o fată atrăgătoare: păr roșcat, pistrui, haine portocalii. Cindy Sherman, care se consideră, pictoriță performer, îi oferă fotografiei o semnificație specială. Potrivit ei, aceasta a fost o încercare de a prinde întruchiparea feminității imature prin imaginea inocentă a unei fetițe simpatice.

Adolescenta ține în mîini o bucată de hîrtie, cu anunțuri matrimoniale. Imaginea a fost vîndută în anul 2011 la licitația Christie’s.

4. Jeff Wall: «Dead troops talk» (3,66 milioane de dolari)

„Dead troops talk“ - fotografia cu acest titlu epic, strict vorbind, nu e deloc o fotografie. Acesta este un fotocolaj, realizat de Jeff Wall în anul 1992 și vîndut la licitație cu 3666 500 de dolari. Arată foarte realist, dar este o fotografie regizată. Subiectul ne duce în anul 1986, în Afganistan. În fotografie o ambuscadă militară a Armatei Roșii, de fapt, a pozat o duzină de actori profesioniști. A fost păstrată istoricitatea - personajele sînt grimate și îmbrăcate în costumele corespunzătoare. Fotografia a fost realizată în studio, ca ulterior Jeff Wall să o prelucreze în editorul foto.

5. Richard Prince: "Cowboy" (3,4 milioane de dolari SUA)

În anii 2001-2002, Richard Prince a creat fotografia pentru publicitatea Marlboro, numind-o „Cowboy“. În anul 2007 „Cowboy“ a fost vîndută la licitație Christie’s contra sumei 3,4 milioane de dolari.

6. Andreas Gursky: "99 de cenți" (3,34 milioane de dolari SUA)

Extrem de scumpul diptic al lui Andreas Gursky „99 de cenți -II“, realizat în anul 2001, reprezintă momentul unei zile de muncă la magazinul „99 de cenți“. La fel ca și „Rhein-II», despre care am menționat deja mai sus, fotografia este extrem de populară. Posibil că stilul fotografiei, perfecționismul nebun în organizarea mărfurilor, spiritul consumatorului, toate acestea au făcut ca lucrarea să fie una dintre cele mai scumpe din istorie. Fotografia „99 de cenți -II» a fost cumpărată de către un colecționar cu 3,346,456 de dolari.

7. Edward Steichen: "Lacul în lumina lunii" (3 milioane de dolari SUA)

Această poză a lui Edward Steichen nu pretinde să demonstreze profunzimea sensului sau vreo excentricitate specială. Unicitatea și prețul acesteia sînt determinate de faptul că „Lacul în lumina lunii“ este prima fotografie color din istoria artei fotografice, realizată pe timp de noapte. Steichen a făcut-o în anul 1904. Acum ea costă aproape 3 milioane de dolari SUA.

8. Cindy Sherman: «№ 153» (2,7 milioane de dolari SUA)

Fotografia autoarei Cindy Sherman № 153, din anul 1985 - nu e un cadru de film în stilul filmelor lui Hitchcock. Este o fotografie foarte impresionantă a „pictorului-performer“, fiind vîndută în anul 2010 contra sumei impresionante de 2 700 mii de dolari.

9. Andreas Gursky: „Chicago Board of Trade -III» (2,35 milioane de dolari SUA)

O altă poză nu mai puțin populară a lui Andreas Gursky, vîndută contra sumei de 2,355,597 de dolari se numește „Chicago Board of Trade -III». Aceasta a fost realizată, de asemenea, în perioada anilor 1999-2009. Această fotografie are o rezoluție excepțională. O panoramă imensă pe pînză (aproximativ 185 x 240 cm) întruchipează o zi de lucru a Camerei de Comerț din Chicago. Dacă mărim fotografia, putem vedea în detaliu personalul, calculatoarele, examina îmbrăcămintea. Fotografia a fost cumpărată contra sumei de două milioane și ceva de dolari, în anul 2013.

10. Fort Sumner: "Billi Kid" (2,3 milioane de dolari SUA)

Billi Kid cunoscut, de asemenea, sub numele de Fort Sumner din New Mexico le este cunoscut contemporanilor prin fotografie păstrată. Fotografia a fost făcută, probabil, în anii 1879-1880, numele autorului istoria nu l-a păstrat. Fotografia unică a fost cumpărată de un colecționar anonim pentru 2,3 milioane de dolari SUA, acum cîțiva ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?