X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ministerul Sănătății planifică să lanseze imunizarea cu un vaccin dubios

25 iul. 2017,, 10:37   Societate
33374 6

Ministerul Sănătății planifică să lanseze în noiembrie vaccinarea fetițelor de 10 ani împotriva virusului papilloma uman (Human Papiloma Virus – HPV) cu preparatul „Gardasil”.

Vaccinul va fi oferit gratuit de Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI) pentru 2017-2018. De asemenea, GAVI ne promite asistență tehnică pentru implementarea cu succes a programului de vaccinare împotriva HPV, ce provoacă cancerul colului uterin. De asemenea, va fi elaborată o strategie de prevenire și luptă împotriva cancerului colului uterin. Despre asta a anunța oficial Ministerul Sănătății, iar anterior ministrul a făcut publică denumirea comercială a vaccinului.

Se preconizează că vor fi vaccinate 15 mii de fete cu vîrsta de 10 ani, cu preparatele donate de GAVI. Iara în perioada 2019-2025 țara noastră va procura vaccinul la un preț redus prin intermediul UNICEF (4,6 dolari pentru o doză, în timp ce pe piață prețul angro este de 15 dolari).

Ce fel de maladie este asta

Cancerului colului uterin îi revin 12% din numărul total al îmbolnăvirilor oncologice la femei. A fost demonstrat că el este provocat de HPV. Herald zur Hausen a obținut în 2008 Premiul Nobel pentru descoperirea HPV, care provoacă cancerul colului uterin.


Potrivit surselor medicale, de regulă, la infectarea cu HPV, sistemul imunitar al organismului sănătos distruge infecția timp de doi ani fără consecințe negative. Dar la unele femei, subtipurile HPV 6 și 11 provoacă displazia colului uterin – stare precanceroasă și verucile genitale, tumori benigne, iar subtipurile 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68 (sînt considerate oncogene) – displazie gravă de col uterin. Tipurile HPV 16 și 18 sînt depistate în peste 90% dintre tumorile maligne ale colului uterin.

De la infectarea cu HPV pînă la apariția cancerului pot trece ani. În această perioadă, studiul citologic al frotiurilor (testul Papanicolau) ajută la depistarea schimbărilor precanceroase a epiteliului colului uterin (displazia) și fazele incipiente ale cancerului. După introducerea acestui test în 1928, în lumea întreagă s-a reușit reducerea morbidității prin cancerul de col uterin. În multe țări dezvoltate aceasta a coborît de pe locul întîi pe locul șapte printre toate maladiile oncologice la femei. Deoarece, după infectarea cu HPV cancerul colului uterin apare nu la toate femeile, asupra apariției lui influențează și alți factori, inclusiv fumatul.

Care e situația în Moldova

În fiecare zi, în țara noastră sînt diagnosticate cîteva femei cu această maladie, iar în fiecare două zile o femeie moare de cancer de col uterin. Iar fiecare a treia dintre ele este de vîrstă reproductivă. Cancerul de col uterin ocupă locul trei în lista maladiilor oncologice ale femeilor din RM.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în 2012, în Moldova au fost înregistrate 159 de decese provocate de cancerul de col uterin, în 2013 – 165, în 2014 – 198, în 2015 – 198 sau 10,7 decese la 100 de mii de femei. Adică pentru noi este o problemă majoră. Moldova ocupă locul patru după Kîrgîzstan, România și Kazahstan. Mai jos de țara noastră se află Serbia, Lituania, Bulgaria, Uzbekistan, Ucraina, Letonia, FR (locul 11). Adică RM face parte din topul țărilor cu rata înaltă a mortalității cauzate de cancerul colului uterin.

În 2016 a fost creată Societatea de Colposcopie și Patologie Cervicală din Republica Moldov, al cărui scop este îmbunătățirea serviciilor de colposcopie prestate populației și sporirea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor. Precum a menționat președintele acesteia, profesorul Iurie Dondiuc, programele de screening al cancerului colului uterin (constă în examinarea citologică regulată a frotiurilor din colul uterin) pot preveni 80% dintre îmbolnăviri. Acest lucru trebuie să fie obligatoriu pentru toate femeile cu vîrste cuprinse între 25 și 61 de ani, o dată la trei ani.

Poziția oficială

Potrivit unuia dintre specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică, către vîrsta de 30 de ani încep să apară maladiile precanceroase. Dar la noi, de obicei, se depistează cancerul în faza trei-patru, cînd nu poate fi schimbat nimic. Pentru a depista HPV, testul Papanicolau se face după 30 de ani, iar viața sexuală a femeilor începe cu mult înainte. Deoarece aceste virus se transmite pe cale sexuală, riscul de îmbolnăvire este foarte mare, ceea ce se și întîmplă. Este important să fie vaccinate fetele în vîrstă de 10 ani, pentru ca atunci cînd vor atinge vîrsta relațiilor sexuale, ele să fie imunizate împotriva infectării.

Franța a fost prima țară din Europa care a introdus acest vaccin, în 2006. De atunci femeile vaccinate se manifestă bine. Este al doilea vaccin împotriva cancerului (primul – împotriva hepatitei B, care la fel provoacă cancer). Principalul criteriu pentru vaccinarea împotriva cancerului colului uterin este lipsa relațiilor sexuale, de aceea, ea se face la fetele de 10-12 ani. Astfel, este prevenită infectarea. (Dar peste cinci ani vaccinarea va trebui repetată – nota NOI.md).

În programul național de imunizare pentru 2016-2020 se menționează că, conform recomandărilor OMS, vaccinarea împotriva virului HPV în 2014 deja a fost implementată în 55 de țări. Cercetările științifice au demonstrat eficiența economică înaltă a acestui vaccin, inclusiv în țările cu venituri mici.

De asemenea, în capitolul „Determinarea problemei” se spune: „Avînd în vedere contextul național, introducerea vaccinului împotriva virusului papilloma uman în mod obligatoriu este prematură. Acest vaccin va fi propus ca o imunizare benevolă pentru fetițele cu vîrste de pînă la 12 ani. După analiza datelor privind eficiența vaccinării împotriva HPV, planificat în cadrul Programului național anticancer și prezentarea acestora membrilor Comitetului Național de expertiză rivind imunizarea va fi soluționată problema privind prioritatea vaccinului pentru includerea lui în Calendarul național de imunizare pentru anii următori”.

Adică, vaccinarea a 15 mii de fete în vîrstă de 10 ani reprezintă un program demonstrativ.

- Vom vedea cum va funcționa acest program demonstrativ, cum va fi perceput de mamele acestor fete, dacă vor fi reacții adverse după vaccinare. Cînd vorbeam despre introducerea acestui vaccin în program, toți, ca niciodată, au fost „pentru” – și epidemiologii, și medicii de familie, și oncologii, și ginecologii. Pentru că 300-400 de cazuri noi, dintre care 198 cu deces, sînt prea multe pentru timpurile noastre cu tehnologii dezvoltate.

În prezent toate vaccinurile incluse în programul național sînt achiziționate din mijloacele bugetului național. În cadrul programului demonstrativ vaccinul va fi procurat din mijloacele GAVI, iar noi va trebui să desfășurăm pînă la finele acestui program o amplă campanie informațională, pentru a pregăti părinții și presa de implementarea imunizării împotriva HPV, a comunicat sursa citată.

„Nu administrați acest vaccin fetei voastre”

Josef Mercola din SUA în articolul său „Nu administrați vaccinul HPV fetei voastre, în pofida recomandărilor medicului” scrie (traducerea – miloserdie.ru):

„Practic, datele demonstrează că vaccinul Gardasil nu poate și niciodată nu va putea anula necesitatea analizei la prezența HPV. Anume datorită faptului că în SUA în ultimii zece ani această analiză a devenit o parte indispensabilă a practicii medicale, o procedură obligatorie și regulată pentru fiecare femeie, numărul cazurilor de cancer al colului uterin s-a redus semnificativ. În prezent, potrivit datelor rapoartelor anuale, el nu intră nici în primele zece maladii responsabile pentru decesele femeilor.

Încă mai puțin oportună decît vaccinarea fetelor este vaccinarea copiilor împotriva HPV, deoarece aceasta este o infecție pe care organismul sănătos o combate în primii doi ani fără consecințe negative. Infecția cu HPV nu se regăsește printre maladiile ce se transmit ușor de la copil la copil, de exemplu, prin aer în condiții de școală.

Este important să înțelegem diferența dintre HPV și cancer. Faptul că puteți avea HPV acum sau l-ați avut în trecut nu înseamnă că aveți cancer sau că veți face neapărat cancer în viitor. Aceasta este o infecție virală care ar putea provoca cancerul la unii infectați în cazul în care virusul nu va fi combătut în mod natural, așa cum se întîmplă în majoritatea cazurilor, timp de doi ani.

HPV ce recidivează are mai mari șanse să provoace cancer, este răspîndit, în special, printre bărbații și femeile care au o viață sexuală haotică. Factorii suplimentari de risc al dezvoltării cancerului, potrivit Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) sînt: fumatul, herpesul, chlamidya, HIV sau alte maladii ce afectează sistemul imunitar și, astfel, îngreunează lupta împotriva HPV. Utilizarea contraceptivelor hormonale un timp îndelungat (mai mult de cinci ani) și nașterea a trei sau mai mulți copii reprezintă factori suplimentari de risc.

Iată ce raporta CDC către congresul SUA în 2004: „Cancerul colului uterin nu este o consecință răspîndită a HPV la femei, mai ales în condițiile unor controale regulate, în timpul cărora femeilor li se prelevează mostre pentru analize pentru depistarea prezenței HPV și a controalelor ulterioare frecvente în cazul depistării devierilor. Scopul examinărilor regulate și efectuarea testelor reprezintă depistarea eventualelor dereglări în colul uterin, ce se supun tratamentului, prevenirea dezvoltării maladiilor invazive maligne a colului uterin, precum și depistarea cancerului la fazele incipiente. În cazul diagnosticului precoce și al intervenției la timp, nivelul supraviețuirii pacientelor cu această maladie constituie peste 90%”.

Ce a comunicat producătorul despre „Gardasil”

Josef Mercola face trimitere la informația prezentată de producător:

„În fișa de însoțire a vaccinului „Garasil”, compania „Merck” comunică că testele clinice ale eficienței vaccinului au fost axate nu pe prezența sau pe lipsa afecțiunii maligne a colului uterin, ci pe prezența sau lipsa afecțiunii precanceroase în această zonă”.

Nu a fost efectuat niciun test clinic ce ar demonstra eficiența preparatului „Gardasil” în prevenirea cancerului, deci, nu există probe absolute a faptului că vaccinul „Gardasil” oferă protecție pe termen lung.

Mai mult, testele clinice au demonstrat că protecția împotriva displaziei epiteliului colului uterin se menține, dar timp de patru ani după vaccinare, iar participantele la testele clinice au fost nevoite să primească a patra doză de vaccin, pentru a spori indicatorul de generare a anticorpilor. Și acestea sînt datele firmei producătoare, care însă propune pe piață o serie din trei doze, dar nu de patru.

Doctorul Diana Harper, specialistul principal în „Gardasil”, comunică că vaccinul oferă protecție împotriva papilomului genital doar pentru doi ani. Fișa de însoțire de la producător comunică, de asemenea, că vaccinarea cu „Gardasil” nu anulează necesitatea efectuării testelor la HPV că „Gardasil” nu luptă cu infecția curentă, cu afecțiunile benigne și maligne ale colului uterin, că nu oferă protecție tuturor celor vaccinați.

Totodată, rămîne deschisă întrebarea dacă vaccinarea în masă a fetelor și băieților cu „Gardasil” nu va conduce la sporirea virulenței altor tulpini ale HPV, ce provoacă cancer. Noi deja am urmărit efectul „substituirii” unor tulpini patogene cu altele la vaccinarea împotriva unor infecții precum tusea convulsivă și pneumococul.

În orice test clinic al unui preparat medicamentos, fie el destinat vaccinării sau nu, securitatea pacientului trebuie să fie o prioritate absolută. Inofensivitatea vaccinului „Gardasil” trebuia supusă unei verificări mai minuțioase pînă a fi eliberat avizul pentru administrarea lui, pînă a începe comercializarea lui, iar medicii care activează în domeniul sănătății publice au început să-l recomande tuturor pacientelor tinere.

Firma producătoare a utilizat o metodologie incorectă în cadrul testelor clinice de inofensivitate: acesta a fost un experiment desfășurat fără un placebo adevărat.

În testele clinice ale preparatului „Gardasil” au participat mai puțin de 1200 de tinere cu vîrste de pînă la 16 ani. Din păcate, cazurile cu cele mai serioase complicații au fost descrise drept coincidențe. Și deoarece aceste complicații nu intră în lista oficială a reacțiilor adverse, funcționarii din sănătate le ignoră, deși fetele continuă să sufere de consecințele negative ale vaccinului, iar uneori chiar și de sechele ce conduc la invaliditate.

Iată lista incompletă a complicațiilor și consecințelor administrării vaccinului „Gardasil” din Sistemul de înregistrare a comunicărilor privind reacțiile adverse la vaccinare (Vaccine Advers Events Reporting System, VAERS): tromboză, stop cardiac, leșin, lupus, ictus, vasculit, deces.

În comparație cu alte vaccinuri, „Gardasil”, manifestă mai frecvent amplificarea complicațiilor la revaccinare, adică fiecare doză următoare este suportată mai greu decît cea precedentă. Cazurile înregistrate, cel mai probabil, reprezintă doar vîrful aisbergului, fapt ce trezește o mare îngrijorare. Or, potrivit specialiștilor, la Sistemul de înregistrare ajunge comunicarea despre doar 1-10% dintre toate complicațiile. În editorialul revistei Asociației Americane Medicale (Journal of American Medical Association, JAMA), pe 19 august 2009, a fost plasată o întrebare foarte importantă: „Cînd informația privind reacțiile adverse ale vaccinului poate fi considerată suficientă pentru a concluziona că riscul vaccinării depășește potențialul lui beneficiu?”

Vaccinuri pentru ... infertilitate

În Rusia, din 2009, în policlinici și școli se fac gratuit vaccinuri împotriva HPV. Vaccinării sînt supuse fetele de la 12 ani și femeile cu vîrste de pînă la 50 de ani. Pînă atunci, în 2007-2008, la Moscova, în regiunea Moscova și în districtul autonom Hantî-Mansiisk a fost implementat proiectul pilot cu participarea a 15 mii de fete, care au fost vaccinate cu „Gardasil”. Acesta a fost administrat pînă la publicarea efectelor adverse ale vaccinului.

Mulți au observat vă SUA finanțează doar revoluții. De ce atunci, avînd în vedere ura necamuflată a SUA față de Rusia, a apărut acest cadou din America? Cel mai probabil, răspunsul este simplu – nimic personal, doar afaceri, or, vaccinarea la nivel de stat aduce miliarde de dolari. Apropo, volumul vînzărilor de „Gardasil” în 2016 a constituit 2,2 miliarde dolari. Este cel mai scump vaccin din lume. Al doilea motiv, precum consideră mulți specialiști, este reducerea populației prind provocarea infertilității la femeile de vîrstă reproductivă.

În SUA, în statul Georgia, în 1980 a fost inaugurat un monument pe care, inclusiv în limba rusă, era scris: „Fie ca populației pămîntului să nu depășească niciodată 500 de milioane, fiind în echilibru perfect cu natura… Nu fiți cancerul pămîntului”. Apare întrebarea: dar ce se face cu tumorile? Răspunsul e cunoscut – se distrug.

Nu în zadar asemenea organizații internaționale cu autoritate precum ONU, Organizația Mondială a Sănătății, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al ONU (UNICEF) vorbesc despre pericolul suprapopulării planetei noastre. De aici provine propaganda relațiilor sexuale netradiționale, schimbarea sexului, susținerea mișcărilor Child free – a celor care renunță conștient la nașterea copiilor. Iar pentru ceilalți există vaccinuri. Aceasta nu e o glumă macabră.

Virusologul Galina Cervonskaia (Rusia), în filmul documentar „Cel slab trebuie să moară”, 2013, a comunicat următoarele: „Am documente ce indică asupra faptului că sînt elaborate vaccinuri speciale, pentru ca oamenii să nu se înmulțească și să nu se plodească. Acestea sînt destinate țărilor din lume a treia”. Se consideră că la aceste țări se referă statele slab dezvoltate din Africa, America Latină și Asia, dar după destrămarea URSS, la ele au aderat și fostele republici sovietice.

În baza de date a instituției europene de patente am găsit peste 40 de patente ce protejează diverse vaccinuri de sterilizare, spune locotenent-colonelul în rezervă în serviciul medical, candidatul în științe biologice Mihail Supotnițki. Sensul acestor adaosuri este dereglarea reproducției, de exemplu, la femei, prin blocarea interacțiunii spermatozoidului cu ovulul prin crearea blocării diferitor hormoni”.

Acest lucru pare neverosimil. Dar există un exemplu recent din istorie: în Rusia, la mijlocul anilor 1990 a fost adoptată Legea privind profilaxia infecției HIV, propusă de Organizația Mondială a Sănătății. Cînd Legea era examinată în Duma de Stat, pentru încercarea de a introduce testarea obligatorie a populației la SIDA, Rusia a fost amenințată cu sancțiuni. Dacă ea se va opune cumva pandemiei HIV, ea nu va primi credite. Pe atunci, în Rusia erau doar 400 de persoane (patru sute!) infectate cu HIV. În 2013 – doar prin metoda selecției aleatorii– peste 600 de mii.

„Nimeni nu va spune niciodată: «Da, vă vom extermina». Toate crimele în masă, exterminarea populației țărilor au fost întotdeauna făcute sub pretextul respectării drepturilor omului, consolidării democrației, familiarizării populației cu valorile democratice”, a menționat Supotnițki.

Acestea sînt testări?

Ghennadi Onișcenko, fiind șef al „Rospotrebnadzor”, în 2013, a comunicatun șir de companii transnaționale se ocupau cu probleme legate în esență de testarea vaccinurilor pe copiii ruși.

„Unul dintre exemple este vaccinul împotriva cancerului colului uterin. Ele sînt cîteva, dar încă nu sînt legalizate nici în țările de proveniență. Totuși noi îi vaccinăm. Ei se folosesc de nivelul înalt al sistemului nostru de sănătate, pentru că noi putem vaccina și aprecia. Ei profită de imperfecțiunea legislației noastre, pentru că noi nu avem cerințe dure – să vaccinăm doar cu vaccinurile noastre. Și, într-o măsură oarecare, noi ne transformăm într-o țară din lumea a treia, pe ai cărei oameni se fac teste. Împotriva noastră sînt pregătite atacuri biologice, iar pe de altă parte, ne impun să sistăm producția medico-biologică, să o reducem la zero, să devenim dependenți de livrările străine. Și astfel noi sîntem vulnerabili. Deci nu este nevoie de crearea bombelor atomice, a submarinelor nucleare. E suficient doar să promovăm calm, intenționat o activitate pe care o urmărim acum”, a afirmat Onișcenko.

Publicitatea preparatului „Gardasil” afimă că acest vaccin este practic împotriva cancerului colului uterin. Pediatrul Natalia Colomieț (Ucraina), în același film documentar, spune: „Dacă totul ar fi atît de simplu – să se creeze un vaccin împotriva cancerului. Acest vaccin este prevăzut să genereze anticorpi la cei mai răspîndiți, cei mai agresivi antigeni. Și nu este cert că HPV este singura cauză a apariției cancerului. Dacă se vor întîlni ereditatea, vaccinul și o altă perioadă critică și infectarea cu virusul papilomului, atunci acestea pot crea o «bombă nucleară» în organism și poate provoca cancer”.

Autorii filmului au testat cîteva vaccinuri de producție străină, inclusiv împotriva HPV, la un institut de cercetări științifice. Testele au demonstrat că aproape toate sînt periculoase. De ce atunci în 2011 vaccinarea împotriva HPV cu preparatele „Gardasil” și ”Cervarix” (altele nu-s) au fost interzise în India, iar în Franța a fost interzisă publicitatea lor? În SUA (nu în toate statele) ele sînt introduse în lista vaccinurilor obligatorii. Și nu în toate țările UE.

Deoarece aceste vaccinuri au generat foarte multe reacții adverse, nu ar fi mai bine ca Ministerul Sănătății din țara noastră să se concentreze pe profilaxia infectării cu HPV și să cheltuie banii nu pentru procurarea unui vaccin dubios (la un preț foarte avantajos - 4,6 dolari), ci pentru prevenirea maladiei?

Părinții trebuie informați despre toate consecințele posibile ale acestei vaccinări, înainte ca ei să ia decizia dacă merită sau nu să supună riscului sănătatea propriului copil. Doar că cine le va spune că vaccinul poate provoca infertilitatea fetițelor lor?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?