X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Deputat transnistrean: Lichidarea băncilor ţine de profunzimea problemelor

24 iul. 2017,, 18:40   Economie
2174 0

Riscul total de credite al băncilor "Tiraspromstroibank", "Ipotecinîi" şi "Banca dezvoltării agricole" a atins încă la începutul anului 2016 "pierderi incredibile, comparabile cu mărimea capitalului băncilor, fapt ce are o acţiune destabilizatoare asupra întregului sistem bancar al Transnistriei".


Declaraţia a fost făcută de preşedintele Comitetului parlamentar pentru politică economică, buget şi finanţe, Alexandr Corşunov, care a comentat pentru ziarul "Pridnestrovie" adoptarea Legii cu privire la stabilizarea sistemului bancar al RMN.

El a menţionat că Banca Centrală Transnistreană (BCT) a depistat în cadrul unui control că la "Ipotecinîi" activele problematice constituie 40,7% din totalul activelor băncii, iar la "Tiraspromstroibank" – 31,9%.

"Avînd în vedere suma rezervelor ce trebuie formate, mărimea de facto a activelor nete ale băncilor se află în zona negativă. La "Banca dezvoltării agricole" situaţia e şi mai gravă: de la 1 aprilie 2013 Banca este apreciată negativ în privinţa situaţiei financiare, iar de la mijlocul anului 2016 ea practic şi-a încetat activitatea. În acelaşi timp, în perioada în care a funcţionat, Banca a acumulat active problematice în mărime de 87,7% din portofoliul de credit al băncii. În prezent banca nu-şi poate îndeplini obligaţiunile în privinţa creditelor primite de la BCT şi în privinţa finanţării oferite din Fondul de rezervă ", a spus deputatul.

El a menţionat că BCT a numit în băncile "Tiraspromstroibank" şi "Ipotecinîi" administratori temporari pentru protejarea intereselor creditorilor şi deponenţilor.

"Pentru a asigura securitatea naţională, a proteja interesele creditorilor şi deponenţilor, a menţine stabilitatea sistemului bancar în general, unica soluţie pentru depăşirea problemelor enumerate a fost implicarea statului prin naţionalizarea băncilor "Tiraspromstroibank" şi "Ipotecinîi", precum şi realizarea altor măsuri prevăzute de legislaţie", a spus Corşunov.

Printre acestea el a menţionat micşorarea capitalului social al băncilor pentru acoperirea pierderilor lor şi reorganizarea prin comasarea acestora cu o bancă cu capital de stat - "Eximbank", dar şi lichidarea "Băncii dezvoltării agricole".

El a menţionat că, în conformitate cu legea adoptată, va fi creată o agenţie pentru revigorarea sistemului bancar, care va avea drept scop îmbunătăţirea calităţii activelor organizaţiilor creditare şi stabilizarea sistemului bancar prin procurarea şi gestionarea activelor problematice, pentru a curăţa sistemul de active neperformante.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?