Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Sîmbătă, 22 iulie, a avut loc cel mai fierbinte festival al verii – Cucuteni 2017! ©

24 iul. 2017,, 15:39   Societate
2097 0

Atmosfera de sărbătoare a festivalului Cucuteni 2017 a încins, la propriu, în acest weekend satul Ivancea!

Peste 3000 de oaspeți ai festivalului au a părăsit capitala toridă în cea mai fierbinte zi din această vară, și au venit să vadă cum renaște cultura antică Cucuteni – Tripolie.

50 de picturi extraordinare și lucrări deosebite din ceramică, create de 23 de pictori și ceramiști de excepție din 16 țări ale lumii, care au venit în Moldova cu ocazia taberei de creație Cucuteni International Art Camp 2017, au fost expuse sub cerul liber. Toate lucrările au fost create timp de trei săptămâni, pe care participanții le-au petrecut în Moldova, inspirându-se din cultura civilizației antice, dispărute misterios.

Toți oaspeții, de la mic la mare au putut să învețe să creeze mici capodopere la roata olarului sau să participe la masterclass-uri de pictură, de la pictorii de la Art Studio „Picasso” din Chișinău. Cei mai mici vizitatori ai festivalului au participat la săpături arheologice adevărate, și chiar au luat cu ei toate bogățiile găsite în pământ.

Organizatorii au pregătit mai multe surprize, de care copiii s-au arătat foarte încântați: multă înghețată, limonadă delicioasă și o degustare de sucuri naturale. O zonă specială dotată cu aspersoare, a răcorit cei mai activi copii și părinții lor în lupta cu temperaturile înalte.

Un operator național de telefonie mobilă a avut grijă de confortul vizitatorilor festivalului Cucuteni 2017, amenajând o zonă relaxantă pentru maturi și copii. În timp ce părinții se odihneau pe bean-baguri, copiii lor erau antrenați în activități interesante în cadrul unei grădinițe de copii improvizate. Spre seară, maturii au cedat locul copiilor în cortul răcoros, care imediat s-au instalat în fața ecranului unui televizor, pentru a viziona aventurile personajelor din desenele animate preferate.

Dansuri fierbinți, un spectacol al focului sub ritmurile instrumentelor antice, lecții de mânuire a tobelor, băuturi și bucate recreate după cele mai vechi rețete – toate acestea au făcut parte dintr-o mare sărbătoare, savurată de toți oaspeții.

Un târg al obiectelor unice din ceramică le-a dăruit vizitatorilor posibilitatea să ia cu ei acasă o mică parte din festival, care le va aminti încă mult tim de o zi de sâmbătă petrecută la Ivancea.

Festivalul a culminat cu un concert incendiar al inegalabililor Alex Calancea Band & Guz & Rupt și cu predarea focului unei sculpturi imense de ceramică, create însuși de mentorul taberei de creație – ceramistul din Lituania Rytis Konstantinavicius.

Sculptura reprezintă o reproducție, dar de de proporții mai mari a celui mai vechi vas de ceramică aparținând culturii Cucuteni – Tripolie, descoperit pe teritoriul Moldovei.

Vă așteptăm și anul viitor!

Evenimentul este organizat de Art Studio Picasso și Agenția de Comunicare și Relații cu publicul PRofile Events, cu susținerea Ministerului Culturii din Republica Moldova.

Sponsorul general al festivalului – înghețata Sandra.

Partenerii evenimentului: Proiectul de competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, Rețeaua de magazine Casa Curată, Compania Bemol, Operatorul Național de Telecomunicații Moldtelecom, Moldova - Agroindbank, Lukoil – Moldova, Combinatul de materiale de construcție MACON.

Parteneri media: Noi.md, Zugo.md, Комсомольская Правда в Молдове (kp.md), Allmoldova.com, Agora.md, diez.md, UNIMEDIA.info, Odoraș.md, Timpul.md.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?