Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Topul băncilor privind creditarea persoanelor fizice

24 iul. 2017,, 18:00   Economie
2348 0

Cele mai multe credite luate de persoanele fizice sînt creditele de consum – 3,78 miliarde de lei sau 53,4% din totalul creditelor destinate persoanelor fizice.

Acestea sînt urmate de credite pentru procurarea unui imobil – 2,4 miliarde de lei sau 33,9% din total și credite pentru desfășurarea unei afaceri – 0,9 miliarde de lei sau 12,7%. Datele se regăsesc în publicația „Trend Hunter”, autorul căreia este economistul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță, care a efectuat un top al băncilor în materie de creditare a persoanelor fizice, conform mai multor criterii, transmite IPN.

În studiu se menționează că pe piața din Republica Moldova activează 11 bănci comerciale, iar creditarea persoanelor fizice este concentrată în trei bănci – Moldova Agroindbank, Mobiasbancă și Moldindconbank. Împreună cele trei bănci, care oferă 5,35 miliarde de lei din totalul de 7,08 miliarde de lei, dețin 75% din piața creditelor oferite persoanelor fizice. Acest top, care mai include pe pozițiile patru și cinci Victoriabank și Fincombank, a fost creat conform volumului de creditare a persoanelor fizice.

Conform altui criteriu, și anume ponderea portofoliului de credite oferite persoanelor fizice din totalul creditelor, primele două bănci în TOP-5 sînt Eurocreditbank și Mobiasbancă, despre care autorul publicației spune că au o politică activă de creditare a persoanelor fizice. Totodată MAIB, datorită cotei mari de piață, contribuie la majorarea valorii medii a volumului de credite oferite de bănci persoanelor fizice. Totuși șapte din 11 bănci au un portofoliu de creditare a persoanelor fizice mai mic decît media pe sistem, cea ce indică la un potențial neexplorat de bănci privind creditarea persoanelor fizice.

Cît privește clasamentul băncilor cu cele mai mici credite compromise oferite persoanelor fizice, în studiu se menționează că cetățenii sînt cei mai buni platnici. Ponderea medie a creditelor compromise reprezintă 3,4%, cea ce este de trei ori mai puțin decît media creditelor compromise pe sistemul bancar. Chiar și cele mai mari ponderi sînt comparabile cu nivelul mediu din sistemul bancar. În top-5 cu cele mai mici credite neperformante acordate persoanelor fizice, pe primele trei poziții se situează Fincombank, Comertbank și Eurocreditbank. Pe ultimele două poziții se situează MAIB și Mobiasbancă.

În prezent în Republica Moldova funcționează 11 bănci comerciale, care conform situației din luna iunie 2017 au creditat economia țării cu 34,2 miliarde de lei, dintre care 7,1 miliarde de lei sau 20,8% sînt creditele oferite persoanelor fizice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?