X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Transnistria condamnă declaraţia Parlamentului Moldovei

24 iul. 2017,, 15:00   Politică
1986 0

Sovietul Suprem (SS) al autoproclamatei RMN a calificat Declaraţia Parlamentului Moldovei privind retragerea trupelor ruse.

A fost adoptată la sfîrşitul săptămînii trecute, drept o tendinţă spre subminarea intenţionată a bazelor operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, spre destabilizarea situaţiei, spre aţîţarea conflictului şi spre transferarea acestuia în "fază fierbinte".

În declaraţia SS se menţionează că "o asemenea abordare se înscrie în logica măsurilor distructive întreprinse anterior, inclusiv decizia Curţii Constituţionale a RM, precum şi expulzarea diplomaţilor ruşi care participau la lucrările Comisiei Unificate de Control".

SS "nu acceptă categoric asemenea acţiuni împotriva misiunii de menţinere a păcii". Sovietul susţine că Declaraţia Parlamentului "contravine spiritului cooperării constructive paşnice şi angajamentelor asumate anterior de RM în calitate de unul dintre cei trei participanţi la operaţiunea de menţinere a păcii pe Nistru".

"Considerăm că astfel de acţiuni publice urmăresc, printre altele, sustragerea atenţiei societăţii şi partenerilor internaţionali de la incapacitatea progresivă a RM de a formula o poziţie adecvată, conform circumstanţelor referitoare la aspectele problematice în dialogul moldo-transnistrean şi de a obţine rezultate pozitive în problemele social-economice şi umanitar-juridice actuale", se arată în document.

Autorii amintesc că în declaraţia comună a preşedinţilor Rusiei, Moldovei şi Transnistriei din 18 martie 2009 "se constată posibilitatea ca operaţiunea de menţinere a păcii pe Nistru să fie transformată exclusiv în contextul reglementării politice definitive a diferendului moldo-transnistrean".

Ei atenţionează Parlamentul Moldovei asupra "acţiunilor provocatoare, care creează premise de destabilizare a situaţiei regionale" şi îndeamnă "să se concentreze pe crearea unor baze legale care să contribuie la soluţionarea practică a problemelor actuale şi a contradicţiilor între Moldova şi Transnistria în domeniul socio-economic, umanitar şi în alte domenii în interesul oamenilor".

Deputaţii SS se află deja în vacanţa parlamentară şi vor reveni la muncă în septembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?