X 
Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Socialiştii şi democraţii din Parlamentul European salută adoptarea sistemului mixt

24 iul. 2017,, 14:50   Politică
2116 4

Fracţiunea socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European salută trecerea Moldovei la sistemul electoral mixt. Acest fapt este menţionat într-o declaraţie a fracţiunii.


Social-democraţii europeni afirmă că autorităţile Moldovei s-au consultat în acest sens cu Comisia de la Veneţia şi au îndeplinit principalele ei recomandări. Ei subliniază că autorităţile au adoptat legea "în bază de consens cu toate forţele politice şi cu societatea civilă".

"Această reformă electorală a fost mult aşteptată în Moldova şi este o veste bună că a fost adoptată cu o mare majoritate de voturi, inclusiv cu votul principalului partid de opoziţie", a subliniat vicepreşedintele grupului Socialiştilor şi Democraţilor europeni, Victor Boştinaru.

În declaraţie se menţionează că noua lege "asigură o prezenţă ridicată a femeilor în viaţa parlamentară a ţării, a adus îmbunătăţiri serioase sistemului electoral pentru cetăţenii Republicii Moldova aflați în străinătate". În opinia socialiştilor şi democraţilor europeni, "noul sistem electoral îşi va demonstra beneficiile la alegerile parlamentare din anul 2018".

Decizia autorităţilor moldovene a fost salutată şi de social-democratul român Andi Cristea, care este copreşedinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM din partea Parlamentului European. El a criticat declaraţia preşedintelui PPE, Joseph Daul, care a cerut Comisiei Europene să oprească finanţarea Republicii Moldova şi să reevalueze Acordul de asociere cu RM.

"Declaraţiile publice ale preşedintelui Partidului Popularilor Europeni prin care solicită Comisiei Europene reevaluarea Acordului de asociere semnat de UE cu Republica Moldova sînt periculoase din prisma obiectivului comun şi strategic al familiilor politice europene de ancorare a Republicii Moldova în spaţiul valorilor europene. Succesul Moldovei este şi în interesul României, dincolo de pasiuni politice PPE de moment", a scris Andri Cristea pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, el a criticat declaraţiile deputatului Partidului European Siegfried Mureşan, care, la fel, a criticat decizia Parlamentului Moldovei. Cristea l-a invitat la toamnă să participe la Chişinău la reuniunea parlamentară a Delegaţiei Parlamentului European cu reprezentanţii Parlamentului RM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?