Socialiştii şi democraţii din Parlamentul European salută adoptarea sistemului mixt

Socialiştii şi democraţii din Parlamentul European salută adoptarea sistemului mixt

Fracţiunea socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European salută trecerea Moldovei la sistemul electoral mixt. Acest fapt este menţionat într-o declaraţie a fracţiunii.


Social-democraţii europeni afirmă că autorităţile Moldovei s-au consultat în acest sens cu Comisia de la Veneţia şi au îndeplinit principalele ei recomandări. Ei subliniază că autorităţile au adoptat legea "în bază de consens cu toate forţele politice şi cu societatea civilă".

"Această reformă electorală a fost mult aşteptată în Moldova şi este o veste bună că a fost adoptată cu o mare majoritate de voturi, inclusiv cu votul principalului partid de opoziţie", a subliniat vicepreşedintele grupului Socialiştilor şi Democraţilor europeni, Victor Boştinaru.

În declaraţie se menţionează că noua lege "asigură o prezenţă ridicată a femeilor în viaţa parlamentară a ţării, a adus îmbunătăţiri serioase sistemului electoral pentru cetăţenii Republicii Moldova aflați în străinătate". În opinia socialiştilor şi democraţilor europeni, "noul sistem electoral îşi va demonstra beneficiile la alegerile parlamentare din anul 2018".

Decizia autorităţilor moldovene a fost salutată şi de social-democratul român Andi Cristea, care este copreşedinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM din partea Parlamentului European. El a criticat declaraţia preşedintelui PPE, Joseph Daul, care a cerut Comisiei Europene să oprească finanţarea Republicii Moldova şi să reevalueze Acordul de asociere cu RM.

"Declaraţiile publice ale preşedintelui Partidului Popularilor Europeni prin care solicită Comisiei Europene reevaluarea Acordului de asociere semnat de UE cu Republica Moldova sînt periculoase din prisma obiectivului comun şi strategic al familiilor politice europene de ancorare a Republicii Moldova în spaţiul valorilor europene. Succesul Moldovei este şi în interesul României, dincolo de pasiuni politice PPE de moment", a scris Andri Cristea pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, el a criticat declaraţiile deputatului Partidului European Siegfried Mureşan, care, la fel, a criticat decizia Parlamentului Moldovei. Cristea l-a invitat la toamnă să participe la Chişinău la reuniunea parlamentară a Delegaţiei Parlamentului European cu reprezentanţii Parlamentului RM.

 


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu4 comentari

VictorIo 29 iul. 15:53

Nu am mai vazut asa ceva, Plahotniuc se joaca cu europenii ca mita cu soarecele. Cit de capabil trebuie sa fii, ca sa-i invirtesti pe deget in asa mod pe politicienii europeni? Are talent omul, e evident.

Alexei 27 iul. 13:21

Четко сработал наш Плахотнюк, ничего не скажешь. Протолкнул свою избирательную систему которая даст ему в будущее билет во власть, а европейцы ушами шевелят, да еще и денюжку дают, это просто гениально, нет слов.

Denis 24 iul. 17:42

E si clar, pentru ca asta-i dreptul nostru de a schimba sistemul electoral si nimeni nu ne poate pune conditii la asta.

Ilie 24 iul. 16:44

Nici nu se putea altfel, ori această schimbare este dorită de cetățenii RM, peste 60% dintre moldoveni își doresc această schimbare, ori asta după mine înseamnă adevărata democrație

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load